Chávez az egészségéért imádkozik

A venezuelai lapok vezető híre, hogy az előző hónap során Havannában kétszer is megműtött elnök, Hugo Chávez egy rádióműsorban bejelentette, hogy a közeljövőben egy harmadik műtétre is sor kerülhet. A portugál Correio da Manhá egészségügyi rovata a 78 milliárd eurós és sok megszorítással járó portugál mentőöv végrehajtásának elején egy magától értetődő, de figyelmeztető tényről számolt be: ha nincsenek (ügyeletes) orvosok, a kórházban meghalnak a betegek.

2011. 07. 13. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Globovision.com, eluniversal.com – Venezuela

Több mértékadó helyi orgánum új híreket közölt Hugo Chavez államfő egészségi állapotával kapcsolatban. A múlt hétfő óta már a caracasi kórházban kezelt Chávez az egyik állami tévének adott szerda reggeli telefoninterjúban közölte, megkezdődött gyógyulásának második szakasza. A következő órákban ismeri meg az új orvosi leleteket, és ennek alapján elképzelhető egy harmadik szakasz is. Azonban határozottan cáfolta azt az információt, hogy vastagbélrákja lenne (ahogy a Wall Street Journal a közelmúltban feltételezte – a szerk.).

Chávez a múlt héten orvosainak szigorú utasítása ellenére sem pihent, hanem elment egykori kadétiskolájába, ahol katonai pályafutását kezdte. Hétfőn Chávez kormányának több tagjával és a hadsereg vezetésével együtt szentmisén vett részt a nemzetőrség katonai akadémiájának templomában, ahol az egészségéért, gyógyulásáért imádkoztak. Maga Chávez olvasta fel a szertartáson Szent Jakab apostolnak azon levelét, amely az imának a betegségek feletti hatalmáról szól.

Az El Universal többek között a rádióinterjúnak azon részét emelte ki, amelyben Chávez arról beszélt, hogy az eddiginél jóval nagyobb önállóságot ad kormánya tagjainak, és nem tekinti magát nélkülözhetetlennek.

Cmjornal.xl.pt – Portugália

A portugál egészségügy helyzete ismét előtérbe került az orvoshiány, és az újabb megszorításokkal, elvonásokkal járó portugál mentőöv miatt. A legnépszerűbb portugál lap egészségügyi rovata figyelmeztette az illetékeseket, hogy ha nem hoznak megfelelő intézkedéseket, tovább fog emelkedni a beteghalálok száma. A legtöbb beteg a hétvégeken veszti életét, mert a kórházaknak, vagy az önkormányzatoknak nincs elég pénzük, hogy fizessék az éjszakai ügyeletet is. A másik két ilyen orvoshiányos időszak a húsvét és a karácsony, ezért 2009-ben 12 430 fővel több beteg halt meg csak az említett hétvégi, és éjszakai időszakban. Ez az összes elhalálozott beteg számának 27 százaléka. A szakma tökéletesen tisztában van a megoldással, hogy több orvost kell biztosítani a kérdéses időszakokban, és az érintett szakorvosi ágazatokban. Ez pénz hiányában azonban csak részben oldható meg átszervezéssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.