Clinton üdvözölte az elért haladást

Az amerikai külügyminiszter pénteken üdvözölte a Peking és a délkelet-ázsiai országok között megkötött keretszerződés révén a dél-kínai-tengeri szuverenitási viták megoldása ügyében elért haladást.

MNO
2011. 07. 22. 7:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szeretnék gratulálni Kínának és az ASEAN-nak (Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége), amiért ilyen szorosan együttműködtek” – mondta Hillary Clinton kínai kollégájával, Jang Csie-csével (Yang Jiechi) az ASEAN-nak az indonéziai Balin folyó külügyminiszteri tanácskozása szünetében tartott megbeszélése elején. Kína és Vietnam a feltételezhetően kőolajban gazdag Paracel- és a Spratly-szigetek hovatartozását vitatja, a Spratly-szigetekre részben vagy egészben a Fülöp-szigetek, valamint kisebb mértékben Brunei, Malajzia és Tajvan is igényt tart.

Washington támogatja ezeknek az országoknak a kívánságát, hogy többoldalú tárgyalásokon oldják meg a vitát, amit Kína nem fogad teljes egyetértéssel. A csütörtökön hivatalosan elfogadott rendezési terv „az első fontos lépés a feszültségek enyhítése és a légkör javítása érdekében” – mondta Kurt Campbell, az amerikai külügyminisztérium Ázsiával foglalkozó államtitkár-helyettese.

„Ez csak az első lépés. Azt szeretnénk, ha ennek folytatása lenne Kína és az ASEAN között” – tette hozzá. Hillary Clinton szombati beszédét várhatóan a területi vitákra összpontosítja, Washington ugyanis az amerikai kereskedelmi érdekek szempontjából stratégiai fontosságúnak tekinti a Dél-kínai-tenger térségét.

Egy magas rangú amerikai illetékes szerint Clinton várhatóan hangsúlyozni fogja „a szabad hajózás tiszteletben tartásának fontosságát, a kereskedelem zavartalan biztosítását, a béke és a stabilitás fenntartását”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.