Csodaország helyett Edinburgh felé veszik az irányt + Videó

Egy félidőre vagyunk Skóciától! A Tromsö elleni mérkőzés visszavágójának szünetében Kis Károlynak, az MVM-Paksi FC trénerének szájából hangzott el az ominózus kijelentés. A meccset 3–0-ra nyerték a zöld-fehérek, akik továbbra is csodaországban érzik magukat. A skót Hearts kedden landolt Magyarországon, aztán reméljük, a fehérvári gyepen.<br /><br />

Gabay Balázs
2011. 07. 28. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irány Glasgow – hirdeti néhány hete a paksi öltöző fala, Éger Lászlóék álma azonban előbb valóra vált, mint gondolták volna. A tömör mondatot Máté Csaba, a szakmai stáb egyik tagja véste fel még hetekkel a 2010–2011-es bajnokság befejezése előtt. A végelszámolásnál biztossá vált, a tolnaiak indulhatnak az Európa Ligában, múlt csütörtökön pedig kiderült, hogy Máté kívánsága is majdnem valóra válik: minden bizonnyal egyikük sem bánja, hogy Glasgow helyett „csak” Edinburgh-t kell célba venniük.

Sokan csak mosolyogtak rajtuk

„Az EL 3. fordulójában újfent egy olyan csapattal találkozhatunk, amelyik jóval esélyesebb nálunk – véli Kis Károly, a Paks trénere. – A Hearts legutóbb a harmadik helyen végzett a skót bajnokságban, erejét pedig jól mutatja, hogy az előző fordulóban döntetlent ért el a bajnok Rangers otthonában. A Tromsö elleni hazai döntetlent itthon sokan megmosolyogták, de a kinti meccshez hasonló szervezettséggel és a kishitűséget továbbra is száműzve jó eredményt harcolhatunk ki a visszavágóra.



Hogy mit várhatunk a skótoktól? Azt szokták mondani, hogy a brit csapatok egységes, egysíkú focira képesek. Hát, a Hearts futballistái bizony képesek váratlan húzásokra. A rögzített játékhelyzeteknél nagyon oda kell majd figyelnünk, oldalról sokszor a tizenegyespontig is behajigálják a labdát.”

„Van még két napunk”

A Paks a hétvégén vérszegény játékkal rukkolt elő, és csúnya pofonba futott bele a bajnok ellen. Nagy kérdés, hogy egy ekkora „zakót” követően milyen hamar lehet „fellocsolni” a játékosokat. „Nincs mit szépíteni, a Videoton ellen nagyon gyengék voltunk. A lelkesedéssel ugyan most sem volt probléma, azonban a két gyors gól és a kiállítás megpecsételte a sorsunkat. A győzelmeket követően is azt szoktam mondani, hogy gyorsan túl kell lépni rajtuk, így most sem teszek másképp. Csütörtökig van még két napunk. Az egész országot fogjuk képviselni, a realitás pedig az, hogy száz százalékot kell nyújtanunk. Vannak olyan meccsek, ahol a 75-80 százalék is elég szokott lenni, itt ez biztos, hogy kevés lenne. Lehet, hogy közhelynek hangzik, de csütörtök este minden egyes játékosomnak a legjobbját kell nyújtania.”

A norvégiai győzelmet követően Kis Károly úgy fogalmazott, még mindig a meccs hatása alatt áll, nehezen tudja felfogni, hogy csapata az EL harmadik körébe verekedte magát. A mester már-már túlzott szerénységgel fogalmaz, ha a sikerek kerülnek szóba, pedig bajnoki ezüsttel, Ligakupa-címmel, és nemzetközi „skalpokkal” az övén lehetne nagyobb is az a bizonyos mellény.

Ugyanúgy harcolnak, mint korábban a kiesés ellen

„Tudja, azért szoktam ebben a stílusban nyilatkozni, mert ez a realitás. Helyén kezelni a sikereket és a kudarcokat is. Kieső csapatként indultunk néhány éve, most pedig az Európa Ligában vitézkedünk. Amikor a bentmaradásért küzdöttünk, akkor is a maximumot kellett nyújtanunk, ahogyan most is. Mindenki számára világos, hogy egyszer majd minket is elér egy hullámvölgy, de az a célunk, hogy ezt az időszakot a végtelenségig kitoljuk. Ön azonban kishitűséget említett: ez áll a legtávolabb tőlünk.”



A Tromsö elleni páros meccs előtt sok helyütt elhangzott, hogy az északiakat „jegyzik Európa futballtérképén”, a Paksot viszont nem. A Hearts többször szerepelt már európai kupaporondon, 2004-ben éppen a Ferencvárossal került egy csoportba az EL elődjének számító UEFA-kupában. A norvég és a skót ellenlábas erejét ugyan botorság lenne összehasonlítani, mi mégis erre kértük az atomvárosiak trénerét.

Guruljon a labda!

„Nehéz lenne összevetni a két csapatot, nekünk nem is ez jár a fejünkben. A két mérkőzésen az lesz a döntő, hogy képesek leszünk-e játszani a focit. Szeretnénk a földön tartani a labdát, és elkerülni a sok párharcot. A skót focistákat fiatal koruktól kezdve arra nevelik, hogy keressék a fizikai kontaktust a pályán, egy hét alatt viszont nehéz lenne »átnevelni« a mieinket ugyanerre a harcmodorra. Tromsöben azzal tudtunk nyerni, hogy fegyelmezett védekezést követően tudtunk színt vinni a játékba, mertünk improvizálni. Csütörtökön minden azon fog múlni, hogy gondolkodásban és fizikálisan képesek leszünk-e felvenni a versenyt a Hearts-szal.”

A Paks a két sárga lapot begyűjtő Éger László nélkül vág neki a székesfehérvári mérkőzésnek, sérülés miatt azonban nem ráncosodhat Kis Károly homloka.

MVM-Paksi FC–Hearts
2011. július 28., 20 óra, Székesfehérvár, Sóstói Stadion

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.