„Csupán” hadihajókat és tengeralattjárókat küldenek az Atlanti-óceánra

Az iráni haditengerészet azt tervezi, hogy hadihajókat küld az Atlanti-óceánra – közölte kedden a Fars iráni hírügynökség.

MNO
2011. 07. 19. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habibulla Szajjari ellentengernagy, az iráni haditengerészet parancsnoka a hírügynökségnek kijelentette, hogy hadihajókat és tengeralattjárókat küld a nemzetközi vizekre, úgy a Földközi-tengerre a Szuezi-csatornán keresztül, mint az Indiai-, majd az Atlanti-óceánra. „Az Atlanti-óceánra fogunk küldeni egy flottát” – mondta, de hozzátette, hogy még nem született meg a végleges döntés a műveletről.

Az utóbbi két évtizedben a haditengerészet és a Forradalmi Gárda tengeri erői jelentősen fejlesztették kapacitásukat és ütőerejüket. Nagy erőkkel vannak jelen a Perzsa-öbölben és a Hormuzi-szorosban, ahol a közel-keleti térségből származó olaj jelentős része halad keresztül.

Július elején tért vissza az az iráni tengeralattjáró, amely két hónapon keresztül a kalózkodás elleni műveletben vett részt Szomália térségében. Nemzetközi vizeken ez volt az első sikeres akciója egy iráni tengeralattjárónak – közölte az iráni hadsereg.

Iránt 1980-as évek eleje óta nemzetközi fegyverembargó sújtja. Teherán saját hadászati programot hozott létre, s ennek keretében közepes hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki. Irán elutasítja a nagyhatalmak vádját, amely szerint polgári célú atomprogramjának örvén atomfegyverekre próbál szert tenni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.