Demográfiai kihívások Bulgáriában

Hét százalékponttal csökkent Bulgária népessége az elmúlt évtizedben, miközben a 65 éven felüliek száma növekedett – derült ki a csütörtökön közzétett népszámlálási adatokból.

MNO
2011. 07. 21. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bulgáriában februárban tartották az országos népszámlálást, amelynek adatai szerint a lakosok száma 2001 óta 7,9 millióról 7,4 millióra olvadt. A 65 évnél idősebbek aránya tíz év alatt 16,8 százalékról 18,5 százalékra nőtt, a 15 évnél fiatalabbaké pedig 2,1 százalékponttal 13,2 százalékra esett vissza.

Elemzők szerint Szófiának a demográfiai kihívások leküzdésére és a fenntartható gazdasági fejlődés érdekében meg kell reformálnia nyugdíj-, egészségügyi és oktatási rendszerét.

Finka Denkova, a nemzeti statisztikai intézet (NSI) munkatársa sajtótájékoztatóján elmondta: 1990 óta csökken a népesség Bulgáriában és romlik a korosztályok szerinti összetétel. Míg 2001-ben minden 100 nyugdíjba vonulóra 124 új dolgozó jutott, ez a szám a legutóbbi népszámlás szerint már csak 70. A népesség csökkenésében nagy szerepe volt az elvándorlásnak is.

Az NSI adatai szerint az 1990-es évek eleje óta mintegy 850 ezer ember hagyta el az országot. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat becslései szerint a bolgár lakosság lélekszáma 2025-ben 7 millió alá csökken, 6,9 millió lesz.

A népszámláláson a lakosság kevesebb mint 5 százaléka vallotta magát romának, míg szakemberek becslése szerint a kisebbség aránya az összlakosságon belül 10 százalék. Az NSI szerint 325 343 ember vallotta magát romának, azaz a lakosság 4,9 százaléka, 0,2 százalékponttal többen, mint tíz évvel korábban. 560 ezer ember vallotta magát töröknek, a bolgár etnikum lélekszáma csaknem 5,57 millió, azaz az össznépesség 84,8 százaléka.

Mihail Ivanov kisebbségi szakértő szerint a magukat romának vallók mellett van egy másik, a romákéval megegyező társadalmi jellegzetességekkel rendelkező és a lakosság által romának tekintett csoport, akik közül becslések szerint 250 ezren töröknek, 100 ezren bolgárnak, 30-40 ezren pedig románnak mondják magukat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.