Devecserben is elkészült a lakópark, indulhat a költözés

Kolontár után Devecserben is megkezdték a beköltözést új otthonaikba a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjai, a lakóparkban pénteken tizenegy családnak adják át házuk kulcsait – tájékoztatott az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/794246" target="_blank"><strong>• Elmúlt a veszély – kilenc hónap után saját lábára állhat a Mal</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791748" target="_blank"><strong>• Megkapják a kulcsokat, és új életet kezdhetnek a kolontáriak</strong></a>

MNO
2011. 07. 08. 7:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Muhoray Árpád közlése szerint a devecseri lakóparkban épült 87 ház műszaki átadása befejeződött, a kivitelezők a héten kijavították az esetleges hibákat. Az átadás több ütemben zajlik, az utolsó épületet augusztus 4-én vehetik birtokba a tulajdonosok. A település határában felépült új városrészen a parkosításra és a zöldterületek kialakítására is nagy gondot fordítottak a kivitelezők – tette hozzá a tábornok.

A parancsnok elmondta, hogy a Veszprém megyére kihirdetett veszélyhelyzet megszűntével is folytatódott a munka az ajkai térségben; Devecserben a vörösiszappal elöntött, bontásra ítélt házak kilencven százalékát elbontották, a külterületekről összegyűjtött szennyező anyagot a teherautók folyamatosan szállítják a timföldgyár területén kijelölt lerakókhoz, a Devecser és Kolontár közötti területet talajjavító réteggel vonták be. Muhoray Árpád tájékoztatása szerint az önkormányzat kárrendezési munkacsoportja végzi a nem lakóépületekben keletkezett károk enyhítését célzó támogatási szerződések megkötését, még tart a helyreállítandó és bontandó vállalkozási ingatlanok értékbecslése. Devecserben pénteken avatják fel az új rendőrőrs épületét.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést (Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely) öntött el. A katasztrófa következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.