Dicséret csak Szilágyinak

Munkatársunktól
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Knapek Edina pénteken tőr egyéniben szerzett bronzérme után szombaton is lett magyar dobogós a sheffieldi vívó Európa-bajnokságon: a férfi kardozóknál Szilágyi Áron ugyancsak a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A Vasas 21 éves pengeforgatója, aki az Eb előtt a hatodik helyen állt a világranglistán, már a selejtezőben is remekül vívott, mind a hat asszóját megnyerte, így az egyenes kieséses folyatásban az első körben nem kellett pástra lépnie, a 32 között kezdhetett. Itt 15-13-ra megverte az ukrán Andrij Jagodkát, majd a nyolcaddöntőben még nagyobb csatában, 15-14-re győzte le az athéni egyéni olimpiai bajnok olasz Aldo Montanót. Szilágyi 14-12-es vezetése után az itáliai vívó kiegyenlített, de a mindent eldöntő tus rajta csattant. A négy közé jutásért a pekingi ötkarikás játékokon csapatban arany-, egyéniben ezüstérmes francia Nicolas Lopez következett, Szilágyi rajta az előzményekhez képest könnyen, 15-11-gyel lépett túl. A döntőbe jutásért egy újabb francia, Bolade Apithy várt rá, akitől korábban még nem kapott ki. Most sajnos megtört a sorozat, pedig nem úgy indult, hogy ez bekövetkezik. Szilágyi 10-4-re, majd 11-5-re is vezetett, ezután azonban elbizonytalanodott, ellenfele pedig élt a lehetőséggel, 13-13-nál utolérte, majd 14-14-nél a győztes tust is bevitte.
– Ez az első egyéni világversenyes érmem, ennek nagyon örülök. Annak viszont nem, hogy ez csak bronz lett, mert Apithytől még sosem kaptam ki – mutatott rá a statisztikára Szilágyi is. – Most is jól sikerült az asszó eleje, jócskán vezettem, azután viszont a francia fiú megtalálta az ellenszert, és nagyon agresszív, támadó vívással bedarált – tette hozzá.
Sajnos az egyéni versenyek zárónapján többi indulónkat korábbi fázisban „darálták le” ellenfeleik. Kardban Nemcsik Zsolt a 18., Decsi Tamás a 26., Lontay Balázs a 44. helyen végzett. A legkellemetlenebb meglepetés azonban a női párbajtőrözőknél ért bennünket. A világranglistán második, tavaly vb-ezüstérmes Szász Emese azután, hogy a selejtezőben csoportjában hat győzelmet aratott, a főtáblán egy asszót sem nyert, a 32 között 15-12-re kikapott Mara Navarriától. Az olasz vívó előzőleg Antal Edinát is kiejtette 15-9-cel. Szász Emese a 17., Budai Dorina a 23., Békefi Edina a 32., Antal Edina a 41. helyen zárt.
Vasárnap megkezdődtek a csapatversenyek, amelyek az olimpiai kvótaszerzés szempontjából kiemelt jelentőséggel bírnak. Igaz, ez a tegnap műsoron levő női kardcsapatviadalra éppen nem vonatkozott, mert jövőre Londonban a hölgyek kardban csak egyéniben mérethetik meg magukat. Sheffieldben megfiatalított, már a Rio de Janieró-i olimpiára készülő együttesünk – Benkó Réka, Várhelyi Anna, Garam Nóra, Márton Anna – kellemetlen meglepetésre nem jutott a nyolc közé, 45-32-re kikapott Azerbajdzsántól, és végül 9. lett.
Férfi tőrcsapatunknak – Bíró Péter, Szabados Gábor, Gátai Róbert, Mazza Lorenzo – nem realitás a kvótaszerzés (egyéniben azért valaki kijuthat az olimpiára), ez most is bebizonyosodott; a nyolc közé jutásért 45-29-re alulmaradt az osztrákokkal szemben, s a 11. helyen zárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.