Dübörög a Vajdaság

Az év első öt hónapjában Szerbia kivitelében a legnagyobb részesedése – 36 százalékkal – a Vajdaságnak volt, míg Szerbia importjában az első hellyel – 45,3 százalékos részesedéssel – a belgrádi régió jeleskedett.

MNO
2011. 07. 05. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajdaság után a második helyen az exportőrök rangsorában – a szerb Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint – a belgrádi régió szerepelt, 22,2 százalékkal. Az importban a belgrádi régió után a második helyen Vajdaság régiója állott – 30,9 százalékkal. Az öt legnagyobb kiviteli tétel a vas- és acéláru volt (513 millió dollár értékben), a színes fémek exportja (395 millió dollár), elektromos gépek és berendezések (297 millió dollár), gabonafélék és gabonaipari termékek (296 millió dollár), végül a gyümölcs és zöldségfélék kivitele (202 millió dollár). Ez az öt tétel Szerbia kivitelének 36,3 százalékát képezte a január–májusi időszakban.

Az importált termékek listáján az első öt tétel a következő volt: kőolaj- és kőolajipari származékok (750 millió dollár), földgáz (580 millió dollár), színesfémek (320 millió dollár), közúti járművek (316 millió dollár), végül közhasználati célokra szolgáló ipari gépek (305 millió dollár). A felsoroltak Szerbia importjának 28,3 százalékát tették ki az év első öt hónapjában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.