Eddig 580 tonna roncsot emeltek ki a Dunából a Margit híd környékén

A tervek szerint a nyár végére fejezik be a roncsmentesítést a Duna Margit híd környéki szakaszán – tájékoztatta a híd felújítását végző Mh 2009 konzorcium szóvivője csütörtökön az MTI-t. Puskár Anett elmondta: eddig csaknem 580 tonna roncsot emeltek ki a területről.

MNO
2011. 07. 21. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fémroncsokat ideiglenesen a konzorcium egyik telephelyén tárolják. További elhelyezésükről a főváros gondoskodik. Az MTI információi szerint az 1944-ben felrobbantott híd maradványainak egy része múzeumokba kerülhet.

A híd második világháborút követő újjáépítése, illetve a 70-es években történt felújítása során csak részleges roncsmentesítést végeztek a szakemberek. A Margit híd csaknem két évvel ezelőtt kezdődött teljes felújításával egy időben a teljes roncsmentesítést is elvégzik.

A híd budai oldalának átkutatását és kotrását szinte teljesen befejezték, jelenleg a pesti oldal mentesítése folyik – mondta el a kivitelező konzorcium szóvivője. Puskár Anett hozzátette: a roncsmentést a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal felügyeli.

A legnagyobb roncsokat idén áprilisban fedezték fel. A két, egyenként 40 méter hosszú uszályt a Margitsziget és a budai rakpart között találták meg. A roncsok tisztítása és vontatása nagyjából három hétig tartott, emiatt akkor a hajózás rendjét is meg kellett változtatni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.