Egészséges életmódra nevelnek

Három, általános iskolában oktató pedagógus vehette át idén a Béres Egészség Hungarikum Díjat a Magyar Egészségügy Napja alkalmából.

MNO
2011. 07. 01. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kalmár Mária a tatabányai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában (Kertvárosi Általános Művelődési Központ), Lendvainé Hegedűs Tünde a székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskolában, Bánhegyi Boglárka a nagytétényi Bartók Béla Általános Iskolában tanít.

A Béres Egészség Hungarikum Alapítvány kuratóriuma több tucat jelölt közül választotta ki a díjazottakat, a nyilvános felhívásra bárki jelölhetett olyan pedagógust, akit „egészséglelkesnek” tart – tájékoztatott Béres József, az alapítvány elnöke és a program életre hívója. Közlése szerint idén olyan általános iskolai tanárokat akartak jutalmazni, akik nemcsak beszélnek az egészségmegőrzés fontosságáról, hanem tesznek is a jövő generáció egészségéért, saját viselkedésükkel követendő példát mutatnak tanítványaiknak és környezetüknek. A jelöltek esetében kiemelten értékelték a változatosságot és a fenntarthatóan működő egészségmegőrző tevékenységet.

Béres József felidézte, hogy az alapítvány 2011 tavaszán reprezentatív kutatást végzett a hazai általános iskolák egészségfejlesztési helyzetéről. A kutatásból kiderült, hogy 10-ből 6 iskolában van olyan egészségfejlesztésért felelős pedagógus, aki szívügyének érzi, hogy tegyen a fiatalok egészségmegőrzéséért.

Az egyik díjazott, Kalmár Mária elmondta, hogy rendszeresen szervez táborokat, túrákat, amelyeken többek között gyógynövényekkel és különböző gombafajtákkal ismerkednek meg a résztvevők. Mivel iskolájukban a 12-13 éves gyerekek már dohányoznak, előadásokon hívják fel figyelmüket a káros hatásokra. Gyümölcsnapokat tartanak, hogy a sok hamburger és pizza helyett az egészséges táplálkozással is megismertesse tanítványait, ezen kívül pedig csatlakoztak a kézmosás világnapjához. „Nehéz rávenni a diákokat, hogy tegyenek valamit saját egészségükért” – magyarázta, hozzátéve: nagy szükség van arra, hogy a családokat is bevonják az egészségtudatos életbe, ezért többek között ingyenes szűrővizsgálatokra invitálták őket.

Véleménye szerint a szülőkben is tudatosítani kell a megelőzés és a szűrések fontosságát, ugyanis ők maguk sem mennek el, és gyerekeiket sem viszik el vizsgálatokra, így egyebek mellett az ingyenes HPV-oltásra. Kalmár Mária – aki 7. osztályban osztályfőnök, valamint első osztályban is tanít – délutánjait és hétvégéit is rászánja, hogy egészségfejlesztéssel, egészségneveléssel foglalkozó programokat szervezzen a diákoknak.

A díjat 2008 óta minden évben meghirdetik a Magyar Egészségügy Napja (július 1.) alkalmából. Évről évre olyan civileket díjaznak, akik közösségük aktív tagjaként másokat is arra ösztönöznek, hogy tekintsék értéknek az egészséget, és tegyenek annak megőrzéséért.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.