Egyedi bírság: ha nem fizetnek, olvasniuk kell

„Leolvashatják”, pontosabban olvasással megválthatják késedelmi bírságukat a New York-i közkönyvtár gyerek tagjai.

MNO
2011. 07. 28. 5:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő hétfőtől minden dollár tartozás negyedóra olvasással apasztható. A könyvtár ugyanakkor nem ellenőrzi „árgus monitorokkal”, hogy tényleg olvasnak-e a gyerekek, mivel az olvasás otthon is történhet, nem muszáj helyben „letudni”. „Bízunk a gyerekeinkben” – mondta Jack Martin, a könyvtár igazgatóhelyettese, megjegyezve, hogy sok közülük az olvasást örömnek tartja, nem pedig kényszermunkának.

A szabályok szerint az a könyvtári tag, akinek 15 dollárnál több a késedelmi díjakból összeadódott tartozása, nem kölcsönözhet könyvet. A New York-i közkönyvtár azonban úgy véli, hogy jobb egy gyereket olvasni hagyni, mint olyan pénzre várni, mely úgysem folyik be. „Az ország nehéz pénzügyi helyzetben van, a szülők kevésbé engedhetik meg, hogy könyveket vegyenek, ezért a gyerekeknek nagyobb szükségük van könyvtárra, mint valaha” – mondta Martin.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.