Egyelőre működik a Rubalcaba-effektus

A portugál gazdasági napilap hírportálja megint idézte Mr. Balsorsot, aki újabb baljós kijelentése ellenére azért hozzátette, hogy az euróövezet most messzebb van az összeomlástól, mint egy éve. Meglepetéssel szolgált a spanyol Társadalomkutató Központ (CIS) legfrissebb felmérése: csökkenni kezdett az áprilisban még utcahosszal vezető Néppárt előnye.

2011. 07. 27. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

jornaldenegocios.pt – Portugália, cincodias.com – Spanyolország

A 2008-as jelzáloghitel-válságot már jóval korábban megjósoló Nouriel Roubini szerint az EU második mentőöve sem oldja meg az euróövezet adósságválságát, de figyelmeztette az érdekelteket, hogy Írország és Portugália is a fizetésképtelenség határára került. Szerinte 30 százalék annak az esélye, hogy a portugálok vagy a görögök kilépnek majd az euróövezetből. Tudniillik számításai szerint néhány éven belül kudarcot vall a portugál mentőöv is, és ugyanez a sors vár az írekre is. A múlt heti uniós csúcs csak időt adott a görögöknek is – mondta a Roubini Global Economics vezetője.

Az amerikai közgazdász másik vészterhes jóslata a kínaiaknak szólt, mert ő úgy látja, hogy két-három éven belül ők is az összeomlás szélére kerülnek. Egy másik közgazdász-elemző véleményéhez csatlakozva ő is abban látja a Kínát fenyegető veszélyt, hogy az infrastruktúrára és a termelésre helyezték a hangsúlyt, ez pedig hosszú távon hitelszűkét eredményez – szögezte le Roubini egy német hetilapnak.

Csak kiejtették szerdán az Egyesült Államok fizetésképtelenségének szavát, és a lisszaboni meg a madridi tőzsde is azonnal esésbe, sőt zuhanásba kezdett: Madridban 1,93 százalékot vesztett a részvények értéke, Lisszabonban pedig még nagyobbat, 2,67 százalékot. De most legalább nem lógnak ki a sorból, az egész EU idegesen figyeli az amerikai fejlemények alakulását.

elpais.com, elmundo.es, lavanguardia.com – Spanyolország

A spanyolországi sajtó meglepetése, hogy csökkenni kezdett az ellenzéki Néppárt tetemes előnye a 2004 óta kisebbségben kormányzó szocialisták előtt. Az állami kézben működő Társadalomkutató Központ (CIS) legfrissebb, júliusi mérése alapján már nem 10,4, hanem csak 7,1 pont az ellenzéki alakulat (PP) előnye áprilishoz képest.

A másik nem kis meglepetés szerint pedig az erőteljes kormányfői nyomásra kijelölt volt belügyminiszter, Alfredo Pérez Rubalcaba a megkérdezettek többsége (39,9 százaléka) szerint jobb kormányfő lenne, mint a PP jelöltje és pártelnöke, Mariano Rajoy. De mindketten kényelmesen megelőzik ezen a téren a kormányfőt, José Luis Rodríguez Zapaterót, akiben alig vagy egyáltalán nem bízik a megkérdezettek 81,2 százaléka. (Rajoy: 77,5, Rubalcaba: 62,1) A tízpontos skálán egyik jelölt sem érte el még a megfelelt ötös szintet, de itt is Rubalcaba a legjobb (4,62). A szocialisták a napokban mutatták be a Rubalcabáról készített és egyes szakértők szerint tagadhatatlanul hollywoodi ihletésű kampányfilmet. Június végén rövid belharc után Zapatero hathatós nyomására a pártban népszerűbbnek tartott védelmi tárcavezető, a katalán Carme Chacón végül visszalépett a jelöléstől a párt érdekeire hivatkozva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.