Egyelőre nem világos – Megkezdődött a háborús bűnös kiadatása?

Megkezdődhetett Goran Hadzsics volt horvátországi szerb vezető kiadatása a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Egy olyan gépkocsioszlop érkezett ugyanis pénteken a belgrádi repülőtérre, amely feltehetően a háborús bűnökkel vádolt férfit szállította – közölték hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/798675" target="_blank">• Goran Hadzsicsot péntek délután szállíthatják Hágába</a></strong>

MNO
2011. 07. 22. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadzsicsot ezt követően feltehetően a belgrádi repülőtérre szállítják, hogy onnan Hágába vigyék, mivel kiadják a Nemzetközi Törvényszéknek. Korábban egy másik, hasonlóképpen rendőrökkel őrzött konvoj a belgrádi légikikötőbe érkezett, amelyről szemtanúk is beszámoltak. Ez egy megtévesztésül kiküldött gépkocsioszlop volt.

A hatóságok Ratko Mladics, a boszniai szerbek népirtással és más bűnökkel vádolt volt katonai főparancsnoka hágai kiadatása esetében is így jártak el, konvojt menesztettek a repülőtérre, miközben Mladicsnak engedélyezték, hogy felkeresse lánya sírját. A B92 tévéállomás forrásokat idézve azt közölte: Hadzsicsnak lehetővé tették, hogy felkeresse édesanyját Újvidéken. Innen a belgrádi repülőtér fél óra alatt elérhető rendőrségi felvezetéssel.

Hadzsicsot a héten, szerdán fogták el a vajdasági Fruska Gora hegységben. Ügyvédje, Toma Fila csütörtökön közölte: védence írásban nyilatkozott arról, hogy lemond a fellebbezés lehetőségéről. „Ebben a pillanatban is mehetne (Hágába), de úgy állapodtunk meg, hogy előbb találkozik a családjával” – tette hozzá. Hadzsicsot csütörtökön felkereste fia, lánya és nővére a háborús bűnök ügyében ítélkező szerbiai különleges törvényszék belgrádi fogdájában. Péntek reggel felkereshette az a nő, akivel bujkálása alatt élt együtt, és aki gyermeket is szült neki.

Goran Hadzsics a horvátországi szerbek bábállamának, a Krajinai Szerb Köztársaságnak az elnöke volt. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszéken 2004 nyarán készült el a vádirat ellene, amelyben háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják. Jóllehet Hadzsics a háborús idők kevésbé jelentős szerb vezetői közé tartozott, nagy érdeklődés mutatkozik személye iránt, mivel Ratko Mladics májusi elfogása óta ő volt a Hága által körözött utolsó feltételezett délszláv háborús bűnös.

A hágai Nemzetközi Törvényszék Burton Hall (Bahama-szigetek), Guy Delvoie (Belgium) és Antoine Kesia-Mbe Mindua (Kongói Demokratikus Köztársaság) személyében csütörtökön kijelölte a Hadzsics ügyében eljáró bírói tanács tagjait.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.