Egyetlen ország sem lehet meg szakemberek nélkül

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett idei országos szakmunkástanuló versenyek győzteseit, helyezettjeit, felkészítő tanárait, az iskolák vezetőit köszöntötték pénteken a Parlamentben.

MNO
2011. 07. 01. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepségen a helyezetteknek és felkészítő tanáraiknak emléklapot adott át Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Parragh László, az MKIK elnöke, valamint Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért felelős főosztályvezetője.

Kövér László hangsúlyozta: az Országházban a kézműves szakmák képviselőit megörökítő szobrok is arra figyelmeztetnek, hogy egyetlen ország sem lehet meg kétkezi munka, szakemberek nélkül. A szakmunkástanuló verseny pedig jó cél és alkalom arra, hogy kiderüljön, mit is tud az ember, mennyire tehetséges.

Parragh László kijelentette: a kamara teljesítette a kormánnyal kötött szakképzési keretmegállapodás fő célkitűzéseit, átdolgozta 46 gyakorlatigényes szakma teljesítményrendszerét, és ezzel a döntéshozók számára lehetővé tette, hogy akár ez év szeptemberétől az új tanügyi dokumentumokat bevezessék. Elmondta, hogy a 46 szakmából 28 fizikaiban lehetőséget kínálnak a 8 osztályra épülő magyar duális képzés bevezetésére, amelynek köszönhetően 50 százalékkal növelni lehet a gyakorlati képzési órák számát.

A kamara gondolkodik a verseny továbbfejlesztésén. Jövő áprilisban a legutóbbi 31 szakma helyett legalább 40-ben hirdetik meg a versenyt, bővítik a határon túli fiatalok bevonását, egy-két éven belül közép-európai versennyé szélesítik a rendezvényt, és jelentkezni szeretnének a 2015–2017 között időszakban a szakmák világversenyének, a WorldSkill lebonyolítására, amelyet közép-európai ország még nem rendezett meg – mondta Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta minden évben megrendezi a fizikai szakmák társadalmi elismertségének növelésére a szakmunkástanulók országos versenyét a Szakma Sztár Fesztiválja keretében. Az idén a kamara a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a szakképző intézmények végzős tanulóinak meghirdetett Szakma Kiváló Tanulója Versenyét (SZKTV) kibővítette a szakközépiskolások Országos Szakmai Tanulmányi Versenyével (OSZTV).

A két versenyen 2011-ben mintegy 3857-en vettek részt 31 szakmában, az áprilisi döntőben 254-en versenyeztek. A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen részt vevő tanulók száma a 2008. évi indulás óta minden évben emelkedik. Az első évben 15 szakmában 2006-an, 2009-ben 25 szakmában 2586-an, 2010-ben 23 szakmában 2665-en vettek részt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.