Egyiptom újra szállít Izraelnek

Egyiptom újraindította kedden a gázszállítást Izraelbe, miután megjavították a robbantással megrongált vezetéket – közölte az izraeli katonai rádió.

MNO
2011. 07. 06. 5:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen fegyveresek hétfő hajnalban robbantották fel az Izraelbe és Jordániába földgázt szállító vezetéket, amelyet ennek nyomán le kellett zárni. Egy kis teherautóval érkező fegyveresek a Sínai-félszigeten, el-Arís kikötővárostól 80 kilométerre, az izraeli határ közelében támadták meg az egyik gázátemelő állomást. A biztonsági őröket lefegyverezték és elzavarták, majd felrobbantották a vezetéket. A robbantás által okozott károk kisebbnek bizonyultak a vártnál, így a gázvezetéket sikerült gyorsan üzembe helyezni.

Február óta már harmadik alkalommal követtek el szabotázst a vezeték ellen. Február 5-én és április 27-én is robbantás miatt kellett leállítani a gázszállítást hosszú hetekre. A második eset után csak június 10-én újították fel a gázszállítást. Izraelbe ezen a vezetéken keresztül érkezik az importált földgáz 45 százaléka. A vezetéket az EGAS egyiptomi nemzeti földgáztársaság leányvállalata, a Gasco üzemelteti. Izraelben az elektromos energia 40 százalékát földgáz felhasználásával állítják elő.

Hoszni Mubarak rendszerének februári bukása után az új egyiptomi hatóságok úgy döntöttek, hogy felülvizsgálják az összes gázszállítási megállapodást, és vizsgálatot indítanak az Izraellel kötött gázeladási szerződések ügyében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.