Egynapos csöppség kapott pacemakert

Spanyolországi rekordról számolt be az El Mundo andalúziai rovata: alig egynapos csecsemő testébe ültettek szívritmus-szabályozót a granadai Havasi Szűzanyáról elnevezett kórházban. A szívsebész Abdo Abdallah, a műtétet elvégző csapat vezetője elmondta, hogy a mindössze egy óráig tartó műtét nem volt mentes a kockázatoktól.

2011. 07. 09. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abdallah szerint kollégáival együtt azért izgultak az alig másfél kilós kislány életéért, mert bár ez a műtét már rutinbeavatkozásnak számít, de még soha nem végezték el ilyen fiatal betegen. Azért döntöttek a műtét mellett, mert a terhesség alatt kiderült róla, hogy fejlődési rendellenességgel fog megszületni, amit Fallot-tetralógia néven ismer az orvostudomány. A diagnózis megállapítása óta pedig hónapokig készültek a műtétre. A császármetszés után azonnal nekiláttak az operációnak, mert nem lehetett tovább várni vele.

A granadai kórház szívsebészete négy éve már a lapok címoldalán szerepelt, amikor egy 56 napos csecsemő testébe helyzeték be a pacemakert, Európában akkor először.

(elmundo.es)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.