Egyre csak fogy az idő, jövőre még bármi megtörténhet

Újabb fajsúlyos politikusok szállhatnak ringbe közel fél évvel a republikánus előválasztások kezdete előtt, így akár még alapvetően is módosulhatnak a mostani esélyek – derül ki a Gallup legújabb kutatásából. Bár még nagyon sok van hátra a választásokig, de az mindenképpen figyelemre méltó, hogy a republikánus tábor egyelőre a végletekig megosztott az elnökjelöltjelöltek megítélésében.

Kovács András
2011. 07. 26. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó esélyekkel szállna a republikánus elnökjelölti versenybe Rick Perry texasi kormányzó és Rudy Giuliani egykori New York-i polgármester, ha bejelentenék indulási szándékukat. Perryt a republikánus szavazók 55, míg Giulianit 86 százaléka ismeri – olvasható a Gallup legfrissebb felmérésében. Az intézet azt is vizsgálta, hogy milyen a politikusok elfogadottsága a saját táboron belül.

Ennek megállapítására azt a módszert alkalmazták, hogy azoknak az arányából, akik a legjobban kedvelik, kivonják azoknak az arányát, akik számára a leginkább elfogadhatatlan az adott jelölt. A texasi kormányzó esetében ez az érték 21, míg Giulianinál 20 százalék lett. A lehetséges republikánus elnökjelöltek közül ezek az értékek az egyik legjobbnak számítanak – derül ki a kutatásból.

Bár egyik politikus sem jelentette be eddig, hogy indulni kíván az elnökjelölti posztért, de mindketten fontolgatják ezt a lépést. Perry, aki 2000 óta vezeti Texast, egy iowai újságnak azt mondta, hogy többen kérték arra, hogy vegyen részt a küzdelemben. Giuliani, aki a legutóbbi választás előtt sokáig a republikánusok legesélyesebb jelöltje volt, az utóbbi hetekben gyakran látogatott New Hampshire-be. Az állam azért fontos helyszín, mert az előválasztás általában itt indul.

Nem sokat ér a kampány?

A médiatalálgatások ellenére még mindig alacsonyabb az ismertsége Perrynek, mint akár Mitt Romney-nak, Michele Bachmann-nak vagy éppen Sarah Palinnak, de a texasi kormányzó számára mindenképpen előnyös, hogy ezen értéke még mindig magasabb, mint azoké a jelölteké, akik már hosszabb ideje folytatnak kampányt (Tim Pawlenty, Rick Santorum, Herman Cain és Jon Huntsman). Perryt az elfogadottság alapján csupán Herman Cain előzi meg, míg Bachmann-nal egy szinten áll.

Giuliani annak ellenére örvend alacsonyabb ismertségnek, mint Palin, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően az egész világ megismerhette, és a 2008-as elnökválasztási kampányban is részt vett. Elfogadottsági indexe Perry és Bachmann alatt található, de az eltérés nem tekinthető szignifikánsnak – olvasható a Gallup felmérésében. Az elmúlt hetekben apróbb elmozdulások láthatók a jelöltek támogatottságában. Palin és Romney elfogadottsága Cain, Bachmann és Perry mögé került, míg Pawlenty és Santorum messze le van maradva tőlük.

Velük is számolni kell

Perry és Giuliani összességében erős támogatottsággal rendelkeznek a republikánus táboron belül, még Romney-t is megelőzik, ráadásul a már hetek óta kampányoló politikusoknál jóval népszerűbbek. A texasi kormányzó fő problémája az alacsony ismertsége, azonban ha hivatalosan is bekapcsolódik a kampányba, akkor vélhetőleg ez növekedni fog.

A volt New York-i polgármesternek nincsenek ismertségi problémái, és elfogadottsága is jónak mondható. A Gallup szerint abban az esetben, ha beszállnak a küzdelembe, akkor nagyon fontos tényezők lesznek, és akár komolyan is számolni kell velük.

(gallup.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.