Egyre feszültebb a helyzet Koszovóban

A koszovói rendőrség különleges egysége megpróbált elfoglalni két átkelőt kedd hajnalban a zömmel albánok lakta fiatal állam Szerbiával közös határán – közölte Bajram Rexhepi koszovói belügyminiszter.

MNO
2011. 07. 26. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik átkelőt, Brnjak határállomást a koszovói rendőrök ellenőrzésük alá vonták, de a másikhoz, Jarinje határátkelőhöz nem jutottak el, mert feldühödött helyi szerbek állták útjukat. Hírek szerint NATO-katonákat vezényeltek a helyszínre, és a szerb kormány két Koszovó-ügyi illetékese is oda tart. A helyzet feszült. A két határállomást 2008-ban Koszovó Szerbiából való kiválása ellen tiltakozó szerbek felgyújtották; azóta lényegében nem volt ellenőrzés ezen a két átkelőn.

Heves bírálatokat váltott ki Belgrádban az a pristinai döntés, amelynek alapján koszovói kommandósok kedd hajnalban megpróbáltak elfoglalni két átkelőt a zömmel szerbek lakta Észak-Koszovóban. Ivica Dacsics szerbiai belügyminiszter a leghatározottabban elítélte a koszovói rendőrség különleges egységének akcióját, amelyet „az úgynevezett független Koszovó északi részének erőszakos integrálására tett kísérletnek” nevezett.

Goran Bogdanovics Koszovó-ügyi miniszter felszólította a nemzetközi közösséget, hogy akadályozza meg az erőszak elharapózását a szerbek lakta térségben. Az észak-koszovói szerbek kedd reggel Leposavic városánál továbbra is kamionokkal és munkagépekkel tartják blokád alatt a Jarinje határátkelő felé vezető főutat, s fogadkoznak, hogy addig nem távoznak onnan, amíg a koszovói rendőrök nem vonulnak vissza a térségből.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.