Egyre többen figyelnek fel az újszerű receptre

Navracsics Tibor szerint egyre többen figyelnek fel Európában a Fidesznek, Közép-Európa egyik legnagyobb jobbközép pártjának a gazdasági válság megoldására kínált újszerű receptjeire. Szövetség tagjai vagyunk, és ez mindennél fontosabb – jelentette ki Harrach Péter.

MNO
2011. 07. 03. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pártja vasárnapi tisztújító kongresszusán példaként említette a bankadót, amelyet – mint mondta – eleinte elutasítással fogadtak, mostanra azonban egyre több országban nyer polgárjogot.

A külföldi elemzők pedig arra lettek figyelmesek – folytatta –, hogy lehet, mégsem az történik Magyarországon, amit baloldali közgazdászok mondanak, és mégiscsak versenyképességi fordulatot hajtott végre és stabilizálódott a magyar gazdaság.

A közigazgatás területén végzett magyar reformra is egyre többen figyelnek fel a kontinensen, amellyel a korábbi években „teljes egészében szétesett, hatékonyság nélküli” államigazgatás születik újjá – mondta Navracsics Tibor.

Beszédében azt kérte a kongresszusi küldöttektől, ne veszítsék el a hitüket, azt, hogy a jövő Magyarországa a polgári Magyarország. Álljanak ki továbbra is a kormány politikája mellett, még ha sokszor nehéz is megérteni a döntéseket, „sőt lehetnek olyan döntések is, amelyek éppen az önök egzisztenciális érdekeit sértik rövid távon” – szólt a tárca vezetője.

A miniszterelnök-helyettes kijelentette: Magyarország elindult kifelé a válságból, jó úton halad, egymás után jönnek azok az adatok, amelyek igazolják, hogy a kabinet politikája eredményes. „Ki fogunk jutni a XX. és XXI. század legsúlyosabb gazdasági válságából, és Európa egyik legsikeresebb országává tesszük Magyarországot” – zárta szavait Navracsics Tibor, aki mindehhez a küldöttek támogatását kérte.

Egy szövetség tagjai vagyunk

Szövetség tagjai vagyunk, és ez mindennél fontosabb – jelentette ki Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője.

Harrach Péter úgy fogalmazott: első, második és tizedik szempont a nemzeti érdek, a válság felszámolása, gazdaságában erős és társadalmában egészséges Magyarország felépítése. Ezt vállaltuk, ebben a végsőkig számíthat ránk Magyarország kormánya és a szövetségesünk. A KDNP szövetségben gondolkodik, elítéli a pártsovinizmust saját köreiben éppúgy, mint más pártoknál, mert az gyengíti a szövetséget és a közös cél elérését.

Harrach Péter a szövetséget jellemezve azt mondta: a Fidesz néppárt, szociológiailag és eszmei szempontból is sokszínű, fontos szempont a szavazóbázis megtartása, és ez a döntésekben természetesen meg is jelenik. A KDNP világnézeti párt, a keresztény értékrend radikális képviseletére vállalkozott, ami néhány esetben reálpolitikai szempontokat is felülír. A közjóért dolgoznak, a társadalmi igazságosságot képviselik, a fizetésből élők, a munkavállalók oldalán állnak – fűzte hozzá.

„Csak ritkán mondjuk, hogy ebből nem engedünk, legtöbbször azt, hogy ezt szeretnénk” – fogalmazott, hozzátéve: tudomásul veszik, hogy a nagy átalakulást egy személynek kell vezényelnie, a miniszterelnöknek, és ha az ő szempontja úgy kívánja, engednek is, még akkor is, ha az érveivel vitatkoznak is. Példaként a szabad vasárnapról szóló kezdeményezést említette. A KDNP támogatottságáról azt mondta: „a szövetség mögé állították a támogatóikat”, önálló indulás esetén korábban 6-7 százalékot értek el, egy jól előkészített választáson ezt ma is megugranák, de nincs ilyen szándék. Egy biztosan jobboldali szavazóbázis nyelvét beszéljük – emelte ki.

Felidézte, hogy amikor a KDNP padlóra került, a hiteles kereszténydemokraták a Fideszbe kapaszkodva álltak talpra. A támaszt nyújtó kéz ma is erősen fogja a miénket – fogalmazott Harrach Péter. A kormánypárti politikus szavait taps fogadta, amikor beszédét zárva ellenfeleiknek azt üzente: ne reménykedjenek, nem tudják őket szembeállítani a Fidesszel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.