Egyre többen szöknek meg a kommunista országból

Tizennégy százalékkal nőt az Észak-Koreából egy jobb élet reményében Dél-Koreába szökők száma tavalyhoz képest, a legfrissebb statisztikák szerint az év első felében több mint 1400-an vándoroltak ki a világtól elzárkózó kommunista országból – közölték dél-koreai illetékesek hétfőn.

MNO
2011. 07. 04. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A statisztikákból az is kiderült, az elmenekülő észak-koreaiak, akik általában Kínán keresztül érkeznek délre, egyre kevesebb időt töltenek északi szomszédjuknál, mielőtt továbbállnának, mert félnek a kínai rendőröktől. Kína ugyanis gazdasági migránsokként tekint az észak-koreai bevándorlókra, ezért visszatoloncolja őket hazájukba, ahol súlyos büntetés, sőt akár kivégzés várhat rájuk. Ennek ellenére feltételezések szerint jelenleg is több tízezer észak-koreai bujkál Kínában. Korábban az Észak-Koreából kivándorlók akár éveket eltöltöttek Kínában, mielőtt Dél-Koreában telepedtek volna le, az új adatok azonban azt mutatják, hogy a kivándorlók többsége egy évig sem marad a szintén kommunista országban.

Dél-Korea vezetése az elszegényedett északról érkező bevándorlók számának folyamatos növekedése miatt úgy döntött, egy új befogadóközpontot épít az észak-koreaiak számára a határtól nem messze. Az illetékesek néhány héttel azután határoztak a központ megépítéséről, hogy két rozoga csónakon kilenc magas rangú észak-koreai érkezett az országba a nyugati tengeri határon át. Bár Észak-Korea a disszidensek hazaszállítását követelte Déltől, Szöul nem szolgáltatta vissza a bevándorlókat. Jelenleg összesen több mint 21 800 észak-koreai migráns él Dél-Koreában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.