Elhárult a gazdasági összeomlás veszélye

Varga Mihály szerint a kormány az elmúlt egy évben elhárította a gazdasági összeomlás veszélyét.  Sem a magyar médiatörvény, sem az új alaptörvény európai szellemiségéhez nem férhet kétség – jelentette ki Pelczné Gáll Ildikó.

MNO
2011. 07. 03. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály szerint a kormány az elmúlt egy évben elhárította a gazdasági összeomlás veszélyét. A Fidesz alelnöke pártja vasárnapi kongresszusán azt mondta: Magyarország mára elkerült a veszélyzónából, a szakadék széléről, a teendőknek azonban nincs vége, a felemelkedéshez minél több embernek munkalehetőséget kell biztosítani. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a kormányoldal a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében új eszközökkel élt: állami költségstopot és bérplafont vezetett be, csökkentette a pártok költségvetési támogatását, 98 százalékos adóval sújtotta a több millió forintos végkielégítéseket.

A Fidesz-kabinet világossá tette, hogy nem hajlandó elődje bukott gazdaságpolitikáját, a megszorításokat „IMF-hátszéllel” folytatni, helyette ágazati különadókat vetett ki – fűzte hozzá. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt is mondta: az előző kormányok tagjainak, Bajnai Gordonnak, Veres Jánosnak, Draskovics Tibornak „felelnie kell azért, amiért az ország következő tíz évét elzálogosították”.

Kitért arra, hogy a Fidesz–KDNP a gazdasági összeomlás elkerülése érdekében új eszközökkel élt: állami költségstopot és bérplafont vezetett be, csökkentette a pártok költségvetési támogatását, 98 százalékos adóval sújtotta a több millió forintos végkielégítéseket. A Fidesz-kabinet világossá tette, nem hajlandó elődje bukott gazdaságpolitikáját, a megszorításokat „IMF-hátszéllel” folytatni, helyette ágazati különadókat vetett ki a bankokra, biztosítókra, az energetikai vállalatokra, a kiskereskedelmi áruházláncokra és a telekommunikációs cégekre, mert az emberek újabb terheket már nem tudnak vállalni – fűzte hozzá.

Varga Mihály ugyanakkor hangsúlyozta: hamis állítás, hogy a kormány külfölditőke-ellenes volna, a bankok és az energetikai vállalatok közül a legnagyobb adóterhet magyar cégek fizetik. Kitért arra, hogy a Fidesz-kormány nem feledkezett meg „szövetségeseiről”, a hazai kis- és közepes vállalkozásokról, segítésük érdekében csökkentette a társasági adót, elindította az Új Széchenyi-tervet és a Széchenyi beruházási hitelt. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány több kisadót megszüntetett, a devizahitelesek ügyében pedig megállapodást kötött a bankszövetséggel.

Az államtitkár a magyar–orosz kapcsolatokat veszélyeztető „taposóaknák” egyikének fölszedéseként értékelte a Mol-részvények visszavásárlását, a keleti nyitás eredményeként a magyar és a kínai kormányfő által aláírt gazdasági megállapodásokat. Azzal kapcsolatban, hogy az LMP képviselői a parlamentben a tibeti zászlót ábrázoló pólóban tiltakoztak ez ellen, Varga Mihály úgy fogalmazott: nem emlékszik arra, hogy az ellenzéki párt hasonlóan lépett volna fel a felvidéki magyarok anyanyelvhasználatának korlátozása ellen.

Varga Mihály az új alaptörvénnyel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az – az államadósság csökkentése és a gyermekvállalás ösztönzése érdekében szükséges rendelkezések mellett – kimondja, képességei és lehetőségei szerint mindenki köteles hozzájárulni a közösség gyarapodásához.

Pelczné: Nem lehet kétség

Pelczné Gáll Ildikó szerint sem a magyar médiatörvény, sem az új alaptörvény európai szellemiségéhez nem férhet kétség. A Fidesz tisztújító kongresszusán a párt alelnöke, európai parlamenti (EP) képviselő az elmúlt időszak politikájáról szólva közölte: sosem gondolta volna, hogy olyan ügyért kell majd felszólalnia az EP-ben, amely „a mi legbelső belügyünk, a magyar emberek magánügye”. Ám „kollégáimmal sikeresen bizonyítottuk”, hogy sem a magyar médiatörvény, sem az új alaptörvény európai szellemiségéhez kétség sem férhet – közölte. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a következő évek is hordoznak majd konfliktusos helyzeteket. A Fidesz XXIV. kongresszusát ugyan még megérinti az Európában is egyedülálló kétharmados siker „örömszele”, de a vasárnapi tanácskozás a változás mellett inkább már a jövőről, a munkáról szól – mondta Pelczné Gáll Ildikó.

Az eddigi kormányzati lépésekről, benne a magyar EU-elnökségről szólva úgy fogalmazott: az a magyar felelősségéről és a felelős politizálásról szólt.

Pelczné Gáll Ildikó kitért a nőpolitikára is, kijelentve: a család és a hivatás nem zárja ki egymást, nem kell választani a kettő között, a nők érvényesülése csak a család viszonylatában képzelhető el. Éppen ezért örömteli dolog, hogy a magyar társadalom még mindig család- és gyermekcentrikus – fűzte hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.