Elindult visszafelé az Atlantis

Befejezte utolsó küldetését, és a Nemzetközi Űrállomásról elindult vissza a Földre kedd reggel az amerikai Atlantis űrsikló.

MNO
2011. 07. 19. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Atlantis – fedélzetén négy amerikai űrhajóssal – a tervek szerint csütörtökön landol a floridai Kennedy űrközpontban. Hazatérésével lezárul a 30 éves amerikai űrrepülőgép-program. Márciusban a Discovery, májusban pedig az Endeavour űrsikló hajtotta végre utolsó útját a Nemzetközi Űrállomásra.

Az űrrepülőgép a tervezett időpontban, közép-európai idő szerint 8 óra 28 perckor kapcsolódott le az ISS-ről a Csendes-óceán felett, Új-Zélandtól keletre, 350 kilométeres magasságban – közölte az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA hivatalos televíziójának kommentátora. Néhány perccel később a haditengerészettől átvett szokás szerint harang csendült meg az űrállomás fedélzetén, amely az Atlantis távozását üdvözölte. Az űrjármű közel nyolc napot töltött az űrállomáson, ahová július 10-én érkezett meg, július 8-i floridai indítása után.

Az űrsikló és legénysége – három férfi és egy nő – a tervek szerint csütörtökön reggel, közép-európai idő szerint 9 óra 58 perckor ér földet a floridai Cape Canaveral közelében lévő Kennedy űrrepülőtéren, ha a meteorológiai feltételek ezt lehetővé teszik. Egy órával az űrállomásról való lekapcsolódás után az űrrepülőgép mintegy 200 méteres távolságban körülrepüli az ISS-t, hogy fényképeket és filmfelvételt készítsen az űrállomásról. Ezután végleg eltávolodik az űrobjektumtól, és rááll a hazatérési pályára.

Ezelőtt azonban 12 óra 34 perckor a legénység megvizsgálja az űrrepülőgép szárnyain és az orrán lévő a hővédő pajzsokat, hogy ellenőrizze az űrben lebegő apró meteoritok vagy űrszemét esetleges becsapódásának a hatását. Ez egy négyórás rutineljárás, amelyet a Columbia 2003. február 1-jei katasztrófája óta rendszeresen elvégeznek. Ehhez az űrsikló belülről vezérelt külső robotkarjának meghosszabbított részére felszerelt nagyfelbontású kamerát és lézer készüléket használják. A felvételeket elemzés céljából a texasi houstoni űrközpontba továbbítják. Ha az elemzés során nem találnak nagyobb károkat, a misszió vezetői engedélyt adnak a visszatérésre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.