Elképesztő világrekord-kísérlet: tízezer percig rohannának + Képek

Soha nem látott rekordkísérletre készül a Zsolnay Gyöngyi Kosárlabda Sporttábor. A volt válogatott játékos 10 ezer perc megállás nélküli kosárlabdázással emlékezik az elmúlt 10 év táborlakóival közösen. A szervezés kihívásairól magát a főkoordinátort kérdeztük.

Gabay Balázs
2011. 07. 18. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2001-ben még bevágott egy egészpályás triplát a Sopron elleni döntőben, aztán – komoly térdsérülése miatt – végleg szögre kellett akasztania a kosármezt. „Hétfőn elbúcsúzom a csapattól Pécsett, de nem akarok elszakadni a sportágtól. Szeretnék az utánpótlás-nevelésben dolgozni, gyerekekkel.” Ezek voltak a több mint 100-szoros válogatott Zsolnay Gyöngyi utolsó szavai profiként, ő azonban nem elégedett meg azzal, hogy istenáldotta tehetségnek született, át is kívánja adni ezt a tudást. A legapróbbaktól a legidősebbekig mindenkinek.



„Az első siófoki tábort 2001-ben rendeztük, és már akkor igen sok volt az érdeklődő. Idén tízévesek lettünk, és ezt valami különleges dologgal szerettük volna megünnepelni” – kezdi a volt pécsi kedvenc. A szervezőmunka már tavaly megkezdődött, hiszen közel 150 embert kell majd elszállásolni, étkeztetni, és versenyeztetni a szombaton kezdődő, és egy hét múlva záródó világrekord-kísérlet során. Zsolnay Gyöngyi nagy örömmel újságolta az MNO-nak, hogy idén is sok volt a jelentkező, de ennél is érdekesebb lesz majd viszontlátni a tíz évvel ezelőtt jelentkező, mára felcseperedett „labdazsonglőröket”.

„A legtöbben 10-12 évesek voltak az első tábor idején. Az évről évre megtartott eseményen van korhatár, idén azonban nem lesz: kilenctől kilencvenkilenc éves korig várjuk az érdeklődőket, de természetesen előnyt élveznek azok, akik a korábbi táborozások alkalmával is ott voltak Siófokon. Az egyhetes tábor majdnem pontosan 10 ezer perc, idén tehát »csupán« annyi lesz a különbség az előző évekhez képest, hogy nem lesz megállás. Folyamatosan pattog majd a labda.”



Zsolnay Gyöngyit párja, a televízió képernyőjéről ismert Vujity Tvrtko is segíti a munkában. A Pokoli történetek-sorozat szerzője gondoskodik a sajtómegjelenésről, rengeteg televízió és más orgánumok is jelezték érkezésüket a rendhegyó eseményre. Emellett pedig korábbi és jelenlegi kosaras sztárok is pályára lépnek majd szombat délután.

„A korábbi évek sztárvendégei közül Iványi Dalma, Raksányi Krisztina, Heller Anita és Gulyás Róbert már jelezte, hogy számíthatunk az érkezésére, de akár Dávid Kornél, vagy Németh István is befuthat. A korábbi rekordot egyébként a dél-afrikai Treverton Fősikola tartja 2009-ből 82 órányi folyamatos játékkal, ezt a Guiness Bizottságnál kérdeztük meg. Ez azt jelenti, hogy mi pontosan ennek a dupláját céloztuk meg, nem lesz gyerekjáték.”



(Fotók: zsolnaykosar.hu)

333 meccs, 21 csapat, 147 játékos. Egy készülő világrekord receptje. Szombaton délután 2-kor útjára indul a labda Siófokon a Széchenyi István Általános Iskolában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.