Ellenzik a totalitarista rendszerek feltámasztását

Európai uniós konferenciát rendeznek augusztus 23-án, a totalitárius rendszerek áldozatainak első emléknapján a Varsói Felkelés Múzeumában – közölte a lengyel igazságügyi miniszter.

MNO
2011. 07. 15. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Krzysztof Kwiatkowski a Rzeczpospolita című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy eddig mintegy tíz EU-tagállam – köztük Németország, Spanyolország, Írország – igazságügy-minisztere jelezte részvételét, és nem kizárt, hogy eljön Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is. Részt vesznek a konferencián a totalitarizmussal foglalkozó európai intézetek képviselői is. Lengyelországot a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) képviseli. „A konferenciáról zárónyilatkozatot szeretnénk kiadni, amelyben elkötelezzük magunkat arra, hogy megakadályozunk mindenféle próbálkozást a totalitarista rendszerek feltámasztására” – mondta Kwiatkowski.

Augusztus 23. az a nap, amelyen 1939-ben aláírták a hírhedt Molotov–Ribbentrop paktumot. Ennek titkos záradéka szerint a náci Németország és a Szovjetunió felosztotta egymás között Lengyelországot, és meghúzta érdekszférájának határait a Baltikumban és Kelet-Európában. A paktum közvetlen következménye lett a Lengyelország ellen 1939. szeptember elsején Hitler által megindított háború (mely a második világháború kezdete lett), majd a kelet-lengyelországi területek elfoglalása a Vörös Hadsereg által. A Szovjetunió 1940-ben bekebelezte a három balti államot és az akkor Romániához tartozó Moldovát is.

Az emléknapot Lengyelország, Észtország, Lettország, Litvánia és Magyarország javasolta. Az első félévi magyar EU-elnökség vége felé született a végleges döntés, amely lehetővé tette az emlékünnepség megrendezését – írta a lap. A nemzetközi értekezlet részleteit az EU igazságügy-minisztereinek július 18-19-i informális találkozóján, a lengyel tengermelléki Sopotban fogják megvitatni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.