Elnézést kértek, de ez már nem hozza vissza őket

A jelzőberendezések tervezési hibája, illetve emberi mulasztás okozhatta a szombati kelet-kínai vasúti szerencsétlenséget, amelyben 43-an meghaltak és több mint kétszázan megsérültek.

MNO
2011. 07. 28. 7:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

An Lu-seng, a kínai vasúttársaság sanghaji hivatalának vezetője közölte csütörtökön, hogy az előzetes vizsgálatok szerint a jelzőberendezések tervezésében komoly hibákat követtek el, s ezért villámcsapás következtében a műszerek felmondták a szolgálatot, a jelzőlámpák pedig piros helyet zöld jelzést adtak. An Lu-seng szerint emellett a vencsoui pályaudvar ügyeletes diszpécsere is okolható a balesetért, mert idejekorán nem észlelte a hibát. Mindez – mondta – arról árulkodik, hogy komoly hiányosságok vannak a vasútközlekedés szervezésében és biztonságának szavatolásában.

A berendezéseket fejlesztő pekingi vállalat csütörtökön bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól és a sérültektől, s közölte, hogy kész felelősséget vállalni, illetve „elfogadni a méltó büntetést” a történtekért.

A Vencsou városa közelében történt balesetben szuperexpresszek ütköztek, és vasúti kocsik siklottak ki, illetve zuhantak le egy viaduktról. A baleset miatt leváltották Sanghaj város vasútügyi hivatalának három vezetőjét. Mindhármuk ellen eljárás indult. A kínai kormány vizsgálócsoportot hozott létre, s azt ígérte, hogy a felelősöket szigorúan meg fogják büntetni.

(MTI)

http://mno.hu/portal/799117

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.