Előszeretettel veszik célba a turistákat

A barcelonai városvezetés a lakosság segítségével készítette el a barcelonai metróvonalakon „dolgozó” zsebesek működési térképét. Mivel a katalán országrész székhelye bevételeinek jelentős részét az idegenforgalomból szerzi, ezért nagyon hasznos a városlakók és az új vezetés együttműködése.

2011. 07. 16. 1:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katalán La Vanguardia hírportálja már rendszeresen közli a változásokat és az új eseteket. A siker hatására a városvezetés bővítette a lakossági együttműködést a turisták fogadásának zavartalansága érdekében. A térfigyelő kamerákon kívül most már maguk a lakosok is figyelemmel kísérik a tolvajokat, és a világhálón beszámolnak a kirívó esetekről is. Az elkövetők rendszerint azt az átlátszó helyzetet játsszák el, hogy figyelmetlenségből nekimennek a turistának, és közben elemelik a pénztárcáját vagy egyéb értéktárgyát. De azonnal felcsattannak és fenyegetőznek, ha tetten érik és felelősségre akarják vonni őket.

Az együttműködésre már csak azért is szükség volt, mert csütörtökön a barcelonai japán konzulátus külön prospektusban tájékoztatta turistáit, milyen veszélyek fenyegetik őket a barcelonai metróban. A zsebesek nagy előszeretettel veszik célba a legfeljebb egyetlen európai nyelven, angolul, de spanyolul vagy katalánul már nem tudó, csak a látnivalókra figyelő japánokat. A másik három leginkább érintett konzulátus a francia, a német és az amerikai, mert ezen államok polgárainak többsége jelentős vásárlóerővel érkezik Barcelonába. A katalán rendőrség által készített figyelmeztető prospektusok azonban már eljutnak az EU mind a 27 tagállamába is.

(lavanguardia.com, elperiodico.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.