Előzetesben a krakkói robbantó

Három hónapos előzetes letartóztatásba helyezte vasárnap egy helyi bíróság a krakkói pokolgépes robbantások és gyújtogatások elkövetésével gyanúsított férfit – jelentette a PAP lengyel hírügynökség.

MNO
2011. 07. 24. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 38 éves Rafal K.-t pénteken fogták el. Házában robbanószerkezetek elkészítéséhez felhasználható anyagokat találtak.

Június vége óta a kis-lengyelországi (Malopolska) vajdasági székvárosban négy kisebb pokolgépes robbantás történt, amelyeknek összesen 5 sérültjük volt. A rendőrség gyanúja szerint a négy robbantás közül legalább hármat ugyanaz a tettes követett el házilag barkácsolt csőbombákkal. Ezenkívül az elmúlt néhány hónapban kilenc garázst gyújtottak fel több krakkói kerületben, amelyekért meg nem erősített hírek szerint ugyancsak a „krakkói robbantót” teszik felelőssé.

A hatóságok fantomképet is közzétettek a lehetséges elkövetőkről, és 30 ezer zloty (2 millió forint) pénzjutalmat tűztek ki a nyomravezetőnek. Gyanú szerint elszámolási vita vagy zsarolás lehet a háttérben, de olyan feltételezések is voltak, hogy egy pszichopata készítette a robbanószerkezeteket. A rendőrség ezeket a gyanúkat nem erősítette meg, de közölte, hogy a károsultak köre valószínűleg nem véletlenszerű.

Rafal K.-t jól ismerték krakkói lakásának környéken, születése óta ott élt. Szomszédai szerint egy éve egyedül élt a házban, azóta, hogy fivére külföldre távozott. Apja néhány éve meghalt, anyja Krakkó környékén él.

Vasárnap a rendőrség a férfi által bérelt garázsban mintegy 20 kilogramm, pokolgép elkészítéséhez felhasználható anyagot talált. A rendőrségi szóvivő szerint a garázs egy rejtett helyiségét Rafal K. robbanószerraktárnak használta. A rendőrség a szomszédságban több tucat lakost átmenetileg kiköltöztetett lakásából, amíg a tűzszerészek átkutatták a garázst, és biztonságba helyezték az ott talált anyagokat.

Szombaton a rendőrség egy egész arzenált talált robbanószerekből Rafal K. házának pincéjében, ahol a férfi a robbanószerkezeteket készítette és tesztelte.

A krakkói bíróság vasárnap hozott döntést a gyanúsított három hónapos előzetes letartóztatásáról mások életének és egészségének veszélyeztetése miatt. Amennyiben a gyanú bebizonyosodik és eljárás indul ellene, 10 évig terjedő szabadságvesztést kaphat.

A TVN24 lengyel hírtelevízió „hiteles forrásokra” hivatkozva azt jelentette, hogy Rafal K., akit az ügyészség szombaton hallgatott ki, beismerte a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. Elfogása előtt Rafal K. egy újabb csőbombát helyezett el egy épülő ház előtt, ezt azonban a rendőrség felkutatta és megsemmisítette.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.