Emlékparkká alakítják a hősök sírját + Képek

Egy év alatt felújítják és restaurálják a sírokat, majd emlékparkká alakítják a fővárosi Kozma utcai zsidó temető első világháborús hősi halottainak parcelláját – jelentette be kedden Hende Csaba honvédelmi miniszter, Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke és Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója.

MNO
2011. 07. 05. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A temető első világháborús emlékműve előtt, a munka megkezdésekor tartott sajtótájékoztatón elmondták, az ország legnagyobb zsidó temetőjének 12-es parcellájában mintegy háromszáz hősi halott nyugszik, sírjukat benőtte a gaz. Hende Csaba a jelenlegi állapotot méltatlannak nevezve elmondta, hogy a honvédség az idén februárban alakult Ludovika zászlóaljának tisztjelöltjei önkéntes munkával előbb megközelíthetővé teszik a sírokat, majd a szaktárca négymillió forintos támogatásával restaurálják azokat.



A honvédelmi miniszter elmondta, más hősi temetők rendbe hozását is tervezi a tárca, azok meghatározása már elkezdődött, a munkálatokba az ifjúságot is szeretnék bevonni.

Zoltai Gusztáv köszönetet mondott, hogy a kormányzat a nemzetgazdaságra való tekintet nélkül forrást biztosított a sírok, a parcella rendbe tételére, amely nemcsak az 1848–1849-es szabadságharc és az első világháború, hanem a munkaszolgálatokban meggyilkoltak emlékét is őrzi. „Áldozat és áldozat között nincs különbség” – hangoztatta a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.



Semmilyen tisztelet nem övezte őket

Boross Péter arra emlékeztetett: a kegyeleti bizottság kötelessége azon sírhelyek őrzése, amelyek jelentős személyiségek nyughelyei, illetve azoknak a temetőknek a feltárása, ahol olyan halottak fekszenek, akik a nemzet kegyeletére méltók.



A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke azt mondta: mára alig maradt az országban első világháborús katonatemető, mert 1945 után azokat nem gondozták, a sírhelyeket semmilyen tisztelet nem övezte, ezért a múlt ismeretének erősítése is vezérelte őket a döntésükben. Az, hogy „volt olyan kor, amikor aki itt élt a hazában és fegyverbe szólították, akkor nem tettek különbséget köztük se vallás, se származás, se egyéb szempontból, hanem teljesítették kötelességüket, és életüket adták a hazáért” – fogalmazott a volt miniszterelnök. „Ez olyan üzenet, amit mindenkinek meg kell értenie, különösen ebben a temetőben, hogy ami ebben a században, különösen a múlt század közepén történt, az maga a gyalázat volt” – hangsúlyozta. Boross Péter úgy fogalmazott: „Tanuljunk a történelemből, hogy ennek az elátkozott századnak a közepétől nem természetes dolgok történtek, mert emberibb, s egyben magyarabb, az az első világháború előtti időszak volt, ahol a mérce mindenhol egyforma volt, és a kegyelet mindenkit egyaránt megilletett”, majd hozzátette: „úgy hiszem, a mai időkben, ismervén az idő különös szellemáramlatait, külön jelentősége van annak, hogy itt és most egy emlékpark létesüljön”.



(Fotók: Reuters)

Felidézte, hogy apja az első világháborút a 44-es gyalogezredben harcolta végig, majd zászlós és hadnagy lett, és a sírok között egy, a századhoz tartozó zászlós nyughelyét is megtalálta.

Több mint 160 temetőre kellene vigyázni

Zoltai Gusztáv az MTI-nek elmondta, 1608 zsidó temető van az országban, ebből mindössze 30-40-et tudnak évente állami segédlettel és saját forrásból rendbe tenni. A temetők felében tudnak alkalmazni úgynevezett temetőőrt, aki évente egyszer lekaszálja a területet, és az esetleges rongálásokat jelzi, de mint fogalmazott, mára a legtöbb sírt, amely rendszerint falvak és temetők szélén van, kirabolták, szétlopták. Megjegyezte, sok sírt azért nem ápolnak, azért lett gondozatlan, mert a hozzátartozókat a második világháborúban elhurcolták és meggyilkolták, a túlélők és leszármazottak pedig az elmúlt fél évszázadban vagy meghaltak, vagy a vegyes házasságok miatt már nem a felekezeti hovatartozás szerint temetkeznek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.