Érezhető megszorítások

Az olasz parlament pénteki döntése alapján a polgárok hétfőn „kézhez kapták” a megszorítócsomag első részét: hétfőtől minden orvosi és laborvizsgálat után tíz euró vizitdíjat kell fizetniük az olaszoknak, a mentők indokolatlan riasztása pedig 25 eurós büntetéssel jár.

MNO
2011. 07. 18. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz parlament felsőháza csütörtökön, az alsóház pedig pénteken hagyta jóvá a kormány megszorítócsomagját. Igaz, nem mindenhol kell fizetni, mivel néhány tartomány megtagadta az intézkedés bevezetését. Egyes tartományok közigazgatási bíróság elé vitték az intézkedéseket, vitatva azok jogszerűségét.

A tervezett intézkedések között szerepel egyebek mellett a központi minisztériumok és az önkormányzatok költségvetésének megnyirbálása, bérbefagyasztás a közszférában, adóemelés, a cégek és a magánszemélyek adókedvezményeinek szűkítése, valamint a nyugdíjasok juttatásainak csökkentése is.

Az olasz ellenzék szerint azonban a politikai elit kivonta magát a rigorózus megszorítási program terhei alól. A politikai felépítmény működési költségeit a legkevésbé sem nyirbálták meg, holott a privilégiumok költségvonzatai nagy terhet rónak a költségvetésre. Az Értékek Olaszországa (Italia dei Valori, IDV) ellenzéki párt szeptemberre tömegdemonstrációt hívott össze „a polgárokat elszegényítő, de a politikai osztály privilégiumait érintetlenül hagyó” megszorítócsomag ellen.

Az új megszorítócsomag 47 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő. Egy korábbi megszorítócsomaggal együtt Olaszország 2014-ig összesen 79 milliárd euróval tervezi csökkenteni költségvetési kiadásait. Az idén 3 milliárd euró, 2012-ben 6 milliárd euró, 2013-ban 25 milliárd euró, 2014-ben pedig 45 milliárd euró megtakarítást irányoz elő a tervezet.

Az olasz kabinet Giulio Tremonti gazdasági miniszter felügyeletével 2014 végéig gyakorlatilag egyensúlyba kívánja hozni a költségvetést. Szakértői számítások szerint a megszorítócsomag ezer euró többletterhet ró minden egyes olasz háztartásra a következő kétéves periódusban. A szakszervezetek viszont 1800 eurós többletteherről beszélnek. Az mindenesetre biztos, hogy az olaszoknak meg kell húzniuk a nadrágszíjat a következő két évben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.