Erős földrengés Új-Zélandon

A Richter-skála szerint 7,7-es erősségű földrengés rázta meg az Új-Zélandhoz tartozó Kermadec-szigeteket – közölte az amerikai földtani intézet.

MNO
2011. 07. 07. 3:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi idő szerint csütörtök reggel 7 óra után néhány perccel mozdult meg a föld. A rengés epicentruma a Csendes-óceánban, az egyetlen lakott szigettől, a Raoul-szigettől 211 kilométerre keletre, fészke pedig az óceán feneke alatt 48 kilométeres mélységben volt.

Egy ilyen erejű földrengés pusztító szökőárat idézhet elő. A csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ cunamiriadót adott ki, de nem sokkal később le is fújta. A Raoul-szigetet elérő hullámok 68-84 centiméter magasságúak voltak. Az új-zélandi hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy maradjanak távol a partoktól a szökőár levonultáig.

A 33 négyzetkilométeren elterülő Raoul-szigeten egy meteorológiai állomás és egy kutatóknak otthont adó fogadó működik. A legközelebbi nagy sziget, Tonga 920 kilométerre északra, Új-Zéland fővárosa, Wellington pedig 1185 kilométerre délnyugatra fekszik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.