„Érthetően és világosan” figyelmeztettek

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke a Financial Times Deutschland (FTD) hétfői számában megjelenő interjúban hitet tesz az euró mint „hitelképes” deviza mellett, ugyanakkor felszólítja az eladósodott országok kormányait, hogy „nőjenek fel a feladathoz” és tegyék rendbe pénzügyeiket.

MNO
2011. 07. 17. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A július 14-én felvett interjúban Trichet kihangsúlyozza, hogy az EKB „érthetően és világosan” figyelmeztette az országokat a fizetésképtelenség elkerülésére, legyen szó akár részleges vagy teljes fizetésképtelenségről, mondván: „államcsőd esetén nem áll módunkban fedezetként elfogadni egy fizetésképtelenné vált ország kötvényeit”.

Az EKB nem tartja megfelelő megoldásnak eurókötvények kibocsátását az adósságválság megoldására. Ehelyett – amint azt Jean-Claude Trichet a lapnak kifejtette – „az EKB kvantumugrást tart szükségesnek elérni az euróövezeti országok pénzügyeinek felügyeletében”, valamint „az EFSF támogatási mechanizmus lehető legrugalmasabb és leghatékonyabb felhasználását szorgalmazza”.

Az EKB elnöke változatlanul ellenzi a magánbefektetők bevonását a görög adósságtörlesztési terhek enyhítésébe a második segélycsomag keretében. Az FTD cikkében idézett érvelése szerint „a világon mindenhol a legjobb magánbefektetői részvétel a közvetlen külföldi befektetés, a privatizáció és a spontán tőkepiaci finanszírozás, amire a lehető leghamarabb vissza kell térni”.

Trichet a cikkben egységes álláspont képviseletére szólítja fel az euróövezeti országokat krízis idején, valamint „nem helyénvalónak” minősíti a vádat, miszerint Angela Merkel német kancellár túl későn reagált volna a kialakult krízishelyzetre. Ugyanakkor az EKB elnöke az FTD-nek kihangsúlyozza, hogy a krízishelyzet egyáltalán nem rendítette meg az európai integrációba vetett hitét, mondván „az európai országok mindig is összefogtak, amikor nagy volt a tét”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.