Eső nehezíti az aratást

Hátráltatja az eső az aratás befejezését Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a rozs- és a tritikálétáblák egy részének a betakarítása még hátravan – közölte a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza kedden.

MNO
2011. 07. 26. 8:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 3931 hektár rozsból még 1500, a 9319 hektár tritikáléból 1400 hektárnyi terület aratása van hátra – mondta Guttyán Tamás. Hozzátette, még két-három csapadékmentes napra lenne szükség, s akkor végeznének az idei betakarítással a szabolcsi gabonaföldeken. A vezető falugazdász tájékoztatása szerint az eddig betakarított 2371 hektár rozsterületen 2,1, míg a 7916 hektáros tritikálétáblán 2,8 tonnás volt a termésátlag.

Guttyán Tamás kitért arra, hogy a 20 478 hektár búza aratása már befejeződött a megyében, 4,027 tonnás termésátlagot értek el a termelők, ami közepes termésnek számít. A betakarított búza minőségét viszont jónak tartják a szakemberek, a zömét szárítani sem kellett, így kiváló liszt készülhet majd belőle. Szabolcsban egyébként 30 ezer hektáron vetettek búzát, de majdnem tízezer hektáron a tél végi és kora tavaszi belvíz miatt kipusztult a növény. A főfalugazdász megemlítette: az aratás befejezését hátráltató, szinte mindennapos eső viszont nagyon jót tesz a kapásnövényeknek Szabolcsban. Különösen a 92 700 hektárnyi kukoricának, hiszen a növény csövesedése éppen most tart, s a szemek fejlődéséhez a lehető legjobbkor jön a sok csapadék. Az eső jót tesz a 47 300 hektáros napraforgó-területnek, valamint a több mint 4000 hektáros dohányültetvénynek, valamint minden bizonnyal növeli a zöldségfélék várható termését is Szabolcsban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.