EU-s pénzből újítják fel az utat a magyar–román határnál

Európai uniós támogatásból újítanák fel a magyar–román határon átvezető Csenger és Óvári (Oar), illetve Csenger és Csengerbagos (Boghis) közötti útszakaszokat – közölte Forján Zsolt, a szatmári város polgármestere (Fidesz–KDNP) kedden az MTI-vel.

MNO
2011. 07. 19. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két ország kataszteri térképein szereplő útszakaszok egy része már teljesen tönkrement, illetve csak nyomokban található meg. A program célja az útszakaszok megyei szintűre fejlesztése, így ezek közvetlen összeköttetést biztosítanának Csenger és a határ román oldalán lévő települések között. A megújult útszakaszok révén a térség nagyvárosai – Mátészalka, valamint Szatmárnémeti és Nagykároly – is gyorsabban megközelíthetők lennének. Magyar részen 6,6, míg Romániában 5,4 kilométer hosszú, illetve hat méter széles új út épülhet meg Csenger és Óvári, valamint Csengerbagos között – mondta Forján Zsolt.

A Magyarország–Románia határon átnyúló együttműködési program 2007–2013 pályázatán elnyert, mintegy 96 ezer eurós összegből a kiviteli terveket és a tanulmányokat készítik el. A csaknem százszázalékos támogatási intenzitású pályázatban a projektgazda Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság végzi el az utak geodéziai felmérését, valamint a magyarországi útszakaszok engedélyes terveinek elkészítését. A polgármester tájékoztatása szerint várhatóan augusztusban jelenik meg a HURO program keretein belül a kivitelezésre kiírt, második fordulós pályázat, amelyre a mostani projekthez partnerként csatlakozó önkormányzatok szeretnék beadni a terveket. Sikeres elbírálás esetén 2012 nyarán kezdődhetnek el a munkálatok; a két útszakasz megépítése a becslések szerint mintegy 500 millió forintba kerülne.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.