Európai szintű sportegészségügyi ellátás a londoni olimpiára

A kormány 200 millió forintos intézkedéscsomagot készül júliusban elfogadni, amely európai szintű sportegészségügyi ellátást biztosít a londoni olimpiára készülő magyar sportolóknak.

MNO
2011. 07. 05. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a javaslattervezet szerint 300-ról 550-re növelik a kiemelt ellátásban részesülő sportolók számát, akik szeptembertől a nap 24 órájában orvosi tanácsot kaphatnak a Sportkórház által üzemeltetett központon keresztül.

Bánki hozzátette, októberig létrehoznak egy sportorvosi információs rendszert is, amely a sportolók korábbi valamennyi betegségét, sérülését, illetve a kapott kezeléseket is tartalmazza.

„Ez a rendszer a sportolók egészségügyi ellátásával kapcsolatos összes adatot rögzíti. Ezenkívül azt is tudni lehet majd belőle, hogy például a 106 sportorvosi rendelőben mikor és kinek adtak ki sportorvosi igazolást. Követni tudjuk az összes betegfelvételt, hogy meddig tartott a versenyző rehabilitációja, s egyesületváltás esetén az új edzők is bármilyen korábbi adatot lekérhetnek a sportolókról. Így azok nem titkolhatják el korábbi sérüléseiket, s így nem kapnak majd olyan terhelést, ami esetleg súlyos sérülésekkel jár” – jelentette be a sport- és turizmusbizottság elnöke.

A sportolók az ország területén tíz kiemelt egészségügyi intézményben – egyetemi klinikákon és megyei kórházakban – szükség esetén azonnali orvosi ellátást kaphatnak majd, a Sportkórház, hivatalos nevén az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) központi koordináló szerepe viszont megmarad. Ezenkívül létrehoznak egy európai színvonalú terhelésdiagnosztikai központot, ahol a versenyzők állapotát tudják majd nyomon követni. A központot egy 50 millió forintos műszerbeszerzéssel tervezi támogatni a kormány.

„A terhelés-élettani labor a Sportkórházban működik majd, és európai színvonalon lesz képes arra, hogy már a felkészülési időszakban megtudjuk, milyen erőállapotban vannak a sportolók, milyen típusú edzés szükséges nekik, s hogyan lehet a lehető legjobb teljesítményre beállítani őket” – fogalmazott Bánki, aki elmondta azt is, hogy a kormányrendelet tervezetét várhatóan még júliusban elfogadja a kabinet, s a mintegy 200 millió forintba kerülő teljes rendszer októbertől működhet, biztosítva a felkészülést a 2012-es olimpiára.

Bánki reményét fejezte ki, hogy már a londoni játékokra utazó magyar csapat létszámában jelentkezik az intézkedéscsomag hatása. Véleménye szerint ennek köszönhetően tíz fővel is emelkedhet a kijutó sportolók száma, elkerülhetők lesznek bizonyos sérülések, illetve csökkenteni lehet a rehabilitáció idejét is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.