Ez a hosszú élet titka

Szieszta, hal, kávé, zöldségek és olívaolaj – ez a hosszú élet titka görög kardiológusok szerint az Égei-tengerben fekvő Ikária görög szigeten, ahol tízszer annyi a kilencvenesek száma, mint Európa többi részén.

MNO
2011. 07. 16. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ikária szigete – Szardínia, Costa Rica egyik hegyvidéki régiója, a japán Okinava egyik térsége és a kaliforniai Loma Linda mellett – egyike a világ öt „kék övezetének”, ahol magas az önellátásra képes időskorúak aránya a lakosságon belül.

Míg Európa többi részén a lakosságnak mindössze 0,1 százaléka idősebb kilencvenévesnél, Ikárián ez a szám ennek a tízszerese: 1,1 százalék – mondta el szerdán Hrisztina Hriszohou, az athéni egyetem orvosi karának kardiológus kutatója, a görög szigeten végzett tanulmány egyik szerzője.

Ez annak ellenére igaz, hogy a magas vérnyomás, a koleszterin vagy a cukorbetegség kockázatai ugyanolyanok, mint Görögország más részeiben – tette hozzá Hrisztosz Pitszavosz, a tanulmány társszerzője. Ikárián ezek a tényezők „később jelentkeznek”.

Mi hát a titok? Hagyományos életmódot folytatnak, sok zöldséget, halat és olívaolajat fogyasztanak, valamint naponta kétszer görög, azaz sok antioxidánst tartalmazó főtt kávét isznak, és naponta sziesztát tartanak – vélik a kutatók, akik szerint a genetikai tényezőnek is szerepe van. A megfigyelt népesség szülei gyakran szintén igen magas kort értek meg.

A kellemes éghajlat és a fény mellett a viharok kis aránya is szerepet játszik a hosszú életben – áll a tanulmányban.

Az 1960-as évek óta sok szó esett a mediterrán vagy másképp krétai étrendről. Krétán ennek már vége, ráadásul a görögök 60 százaléka súlyfeleslegtől szenved, a túlsúlyosak aránya pedig 20 százalék – mondta el Hrisztina Hriszohou.

A krétaiak elhagyták a hagyományos életmódot, Ikária félreesőbb sziget, ahol kisebbek a közösségek és a családi hagyományok mélyen gyökereznek – tette hozzá Hrisztodoulosz Sztafanadisz kardiológus, aki szintén részt vett a tanulmányban. A szívgyógyász szerint a sziget lakóinak jó egészségi állapota és magas kora valószínűleg a fizikai tevékenységgel és rendszeres szexszel is összefügghet. A felmérésben részt vevő egyik nyolcvanéves nő például a bordáit törte el egy túlságosan akrobatikusnak bizonyult hancúrozás közepette.

A kutatást 2009 júniusában végezték el 1420 személy részvételével Ikária szigetén. A résztvevők több mint 13 százaléka 80 év feletti volt, a férfiaknak 1,6, a nőknek 1,1 százaléka pedig 90 év feletti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.