Ez a „valaha létrehozott legnagyobb finanszírozási csomag”

Hétmilliárd eurós kutatásra ösztönző programot indított az Európai Bizottság a témáért felelős Máire Geoghegan-Quinn biztos keddi bejelentése szerint.

MNO
2011. 07. 19. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta, „a bizottság által valaha létrehozott legnagyobb finanszírozási csomag” rövid távon várhatóan mintegy 174 ezer munkahely létrejöttét segíti elő, az elkövetkező 15 év során pedig megközelítőleg 450 ezer munkahelyet teremt és mintegy 80 milliárd euró nagyságú bruttó hazai termék (GDP) növekedéssel jár. A támogatások célja „azon kutatási tevékenységek ösztönzése, amelyek az Európa és a világ előtt álló legnagyobb társadalmi kihívások kezelésére irányulnak”.

Az uniós források a tervek szerint több mint 16 ezer kedvezményezetthez jutnak el, köztük egyetemekhez, kutatói szervezetekhez és különböző iparágakhoz. A kezdeményezésen belül a kis- és közepes vállalatok kiemelt helyet foglalnak el: részükre csaknem egymilliárd eurót különítettek el. A bizottság azt is javasolta, hogy 2013-at követően, a 2020-ig tartó programon belül jelentősen növekedjenek a kutatás és fejlesztés területére szánt források. A pályázati felhívások többségét szerdán teszik közzé – derül ki a témáról Brüsszelben kiadott közleményből.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.