Ez már lassan diplomáciai háború

Több mint kétezer éves paracasi szöveteket követelt vissza Alan Garcia perui elnök Svédországtól, amely azonban megrökönyödéssel fogadta a politikus fellépését, mert előzőleg már baráti hangulatú egyeztetések kezdődtek a ritka textíliák visszaszolgáltatásáról.

MNO
2011. 07. 06. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Óriási meglepetés volt számunkra, mert kedvező párbeszéd folyt a szóban forgó kincsek visszaadásáról” – értékelte a prekolumbiánus időkből fennmaradt ritka szövetek ügyének újabb hullámát Göteborg városának kulturális tanácsnoka. Mint mondta, el akarják kerülni, hogy a vita jogi útra terelődjön. A svéd nagyváros kulturális bizottsága már felajánlotta, hogy visszaszolgáltatja Perunak a szöveteket, amelyeket jelenleg a világkultúráknak szentelt göteborgi múzeumban őriznek. A döntést azonban meg kell vitatnia a helyhatósági tanácsnak, a testület viszont csak a nyári szünet után ül össze.

Alan Garcia perui elnök hétfőn jelentette be, hogy eljárást kezdeményez a Svédország déli részén fekvő Göteborg városa ellen, mert eltulajdonította a mintegy száz szövetet. A Paracas-textíliákat a legszebbek között tartják számon a világon színeik sokfélesége miatt. A paracas kultúra a mai Peru déli vidékén virágzott Krisztus után 100–200 között. Emlékeit csak az 1920-as években fedezték fel. Svédország 2010 májusában már visszaszolgáltatott Perunak 33 szövetet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.