Ez most még sikerült a belgáknak

A tervezettnél nagyobb, 2,505 milliárd euró értékben értékesített Belgium hétfőn 6, 10 és 30 éves lejáratú kötvényeket, az előző aukciókhoz képest mérsékelten emelkedő átlaghozammal.

MNO
2011. 07. 25. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euróövezeten belül harmadik legnagyobb GDP-arányos államadóssággal rendelkező Belgium 1,5-2,5 milliárd euró értékben tervezett adósságpapírokat értékesíteni hétfőn. A hatéves lejáratú kötvény átlaghozama 3,753 százalékról 3,819 százalékra, a tízévesé 4,202 százalékról 4,274 százalékra, a harmincévesé 4,815 százalékról 4,826 százalékra nőtt. Belgium eddig 28,4 milliárd euró értékben bocsátott ki állampapírokat az idén. Ez már csaknem 83 százaléka az idei évre tervezett 34 milliárd euró kötvényértékesítésnek.

Belgium GDP-arányos államadóssága Görögország és Olaszország után a harmadik legmagasabb az eurózónában, 100 százalék körüli, s emiatt sokan sebezhetőnek tartják az országot az övezeti adósságválság fényében. A múlt év végén a Standard & Poor’s arra figyelmeztetett, hogy ronthat az ország egyébként magasan elsőrendű „AA plusz” befektetői adósosztályzatán, idén májusban pedig a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta Belgium adósosztályzatának a kilátását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.