Ezentúl HD-ben követheti az űrből, hogy mi történik a Földön + Videó

Jövőre akár már otthonában is HD minőségben követheti, hogyan csap le egy hurrikán Kansasre vagy hogyan indul útjára egy szökőár a Csendes-óceánon. Egy kanadai cég úgy tervezi, a Nemzetközi Űrállomásról indítja meg hihetetlen „közvetítését” a Földről, és ennek a „virtuális turizmusnak” bárki részese lehet.

Wunderli László
2011. 07. 03. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UrtheCast elnevezésű, calgary-i székhelyű kanadai cég készen áll arra, hogy elindítsa a legelső HD minőségű közvetítést az űrből – a célpont a Föld. Az UrtheCast megállapodott a Roscosmos orosz űrügynökséggel, hogy 2 HD kamerát szerelnek fel még ebben az évben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső felületére.

Az eszköz segítségével lehetőségünk lesz látni, milyen a világ egyik fele, ahogy nyugovóra tér, vagy éppenséggel megfigyelhetünk akár egy pusztító katasztrófát is, ahogy bekövetkezik egy adott régióban. Ha a kamerák működésbe lépnek, mindezt és még sok minden mást is láthatunk majd, méghozzá HD minőségben.

Az UrtheCast bejelentette, hogy elkészítették és hamarosan útjára bocsátják a világ legelső HD-ben közvetítő kameráit a Nemzetközi Űrállomásra szerelve. Ezt a lépést nagyjából úgy írhatjuk le, mintha összegyúrnánk a Google Earth-t és a YouTube-ot, ami így összeköti az élő képeket a térképekkel, és egyéb funkciókat biztosít.

A kamerákat egy brit és egy kanadai cég készítette. A két kamera közül, amelyek a Nemzetközi Űrállomás orosz moduljára kerülnek majd, az egyik nagy, míg a másik közepes felbontású lesz. Ez a felszerelés ugyanazokat a funkciókat biztosítja, mint a normális kamerák, például megállítható és visszatekerhető, közelítést, több irányban történő elmozdulást, elmozdítást biztosít.



Íme egy videó a programról, angolul beszélők előnyben

A rögzített anyagot valós időben követhetjük nyomon az interneten, amelyet az UrtheCast és partnerei sugároznak majd. A felhasználók nyomon követhetik a Földet egy adott időpontra és helyszínre összpontosítva. Arról, hogy mennyibe került ennek a projektnek a megvalósítása, illetve hogy mennyibe fog kerülni a felhasználóknak ez a szolgáltatás, egyelőre nem esett szó.

„A felhasználók az űrből szemlélhetik majd a Földet. Zökkenőmentesen fog együttműködni olyan közösségi oldalakkal, mint a Facebook és a Twitter” – nyilatkozta az UrtheCast elnöke.

A projekt hivatalos kezdetét 2011. június 28-ra tűzték ki a calgary-i kereskedelmi kamarában, a kezdésnél Dave Williams, a NASA korábbi asztronautája mondott beszédet. Az UrtheCast reményei szerint még idén feljuttatják a kamerákat, és már 2012 elején elkezdhetik a sugárzást.

„Az UrtheCast kamerák támogatják majd a Nemzetközi Űrállomást, és tovább lelkesítik a fiatalokat, hogy az űrtechnológiával kapcsolatos felsőfokú tanulmányokat folytassanak, és hogy felkeltsék az érdeklődést a tudomány, a technológia, a mérnöki munka és a környezet iránt” – mondta Dave Williams.

(popsci.com, digitaljournal.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.