Falunapon emlékeznek Tolnay Klárira

Tolnay Klári születésének 97. évfordulója alkalmából emléknapot, nemzetközi művészeti találkozót és falunapi vigasságokat rendeznek szombaton Mohorán; a Nógrád megyei községben, a színésznő gyermekéveinek helyszínén 2000-től működik a Tolnay Klári Emlékház.

MNO
2011. 07. 06. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csesztvei hagyományőrzők dalos köszöntővel fogadják az emlékházban Mohora és Nógrád megye önkormányzata, a Tolnay Klári Egyesület képviselőit, valamint a portugál Mira Sintra és a szlovákiai Szklabonya települések delegációit – mondta Balla István, az emlékház vezetője. A népszerű színésznőre emlékeznek a megnyitó ünnepségen, amelyen műsort ad a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Zeneiskola, majd a római katolikus templomban rendezik a Vanmocsello duó csellókoncertjét.

A mohorai és csesztvei asszonyok innen énekelve vezetik fel a közönséget a Tolnay Emlékparkba, ahol a falunapi forgatagban hagyományőrző együttesek mutatkoznak be, lesz tánc- és hastáncbemutató, fellép Karda Beáta. Tátrai Zsolt fotográfus-borászmester Tokaj reneszánsza című kiállítását Fekete István nyitja meg, az eseményt tokaji borkóstoló követi. A programban gasztronómiai bemutató is helyet kap, az érdeklődők megkóstolhatják a tájjellegű ételeket.

Mohorán 2008 szeptemberében Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök nyitotta meg a Tolnay Klári Emlékházat. A művésznő pályafutását, privát életének pillanatait megörökítő fotóanyag, jelmezei, személyes tárgyai abban a faluban találtak otthonra, amelyről Tolnay Klári így írt: „Mohora a béke szigete, a világ közepe volt számomra”. Az 1998-ban elhunyt híresség már nem láthatta a múzeumot, amelyben az ő dalai csendülnek fel, de személyesen is több tárggyal ajándékozta meg a gyűjteményt. Tolnay Klári (1914–1998) születésének évfordulójáról (július 17.) minden évben megemlékeznek Mohorán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.