Fél év alatt sikerült Magyarországot is vonzóvá tenni

Egy nagyon mozgalmas, aktív és hatékony féléven vagyunk túl, Magyarország elvégezte a feladatát – jelentette ki egy szombati interjúban Balla Mihály, hazánk uniós elnökségi félévét értékelve. A parlament külügyi bizottságának elnöke szerint talán most már hazánkban is egy kicsit jobban értik a polgárok az Európai Uniót.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/795043" target="_blank"><strong>• Mi a titok? Fél év alatt élharcossá váltunk</strong></a>

MNO
2011. 07. 16. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Külön kell kezelni az uniós elnökséget és a magyarországi belpolitikai ügyeket. A hazai baloldali ellenzék az elnökség által vállalt prioritások, feladatok kapcsán nem tudott negatív kritikákat megfogalmazni – mert ezekkel alapvetően egyetértettek –, ezért belpolitikai kérdésekben támadta a kormányt és Magyarországot. Az Európai Néppárt viszont az elmúlt időszakban is teljes támogatásáról biztosította a magyar jobbközép kormányt” – fogalmazott a nagyobbik kormánypárt honlapjának adott interjújában a politikus. Balla Mihály hozzáfűzte: a legtöbb uniós elnökséget viselő ország a viták középpontjába kerül.

A külügyi bizottság elnöke utalt arra, hogy a kormányváltáskor nem állt jól az elnökség előkészítettsége, de mint mondta, a szakminisztériumok tempós és hatékony munkával el tudták érni, hogy „január elsején pontosan, hibamentesen el tudtuk kezdeni és végig tudtuk vinni a magyar elnökségi időszakot”. „Magyarország jól vizsgázott, a prioritásokból jórészt minden megvalósult” – tette hozzá. A politikus ezek közül kiemelte a romastratégiát, valamint az uniós agráriumot érintő kérdéseket, a különböző kohéziós alapok ügyét, a Duna-stratégiát, valamint a horvát csatlakozást. Hozzátette: a gödöllői helyszín okán Budapesten alig vettek észre valamit az elnökségből; egy nagyon jól megtervezett közlekedési útvonal miatt még a mozgalmasabb napokon sem volt fennakadás a város közlekedésében.

A külügyi bizottság elnöke elmondta, a magyar elnökség azzal kapcsolatban is jó véleményt kapott, hogy a hirtelen adódó, válságos ügyeket gyorsan és rugalmasan tudta kezelni. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy bár az elnökség lezárult, az ügyeket vinni kell tovább. „A következő elnökségek feladata lesz majd, hogy ezeket a tervezett irányba tereljék” – fogalmazott.

Balla Mihály az elnökség hozadékaként említette, hogy bebizonyosodott: hazánk alkalmas volt a feladatra, és fontos ügyekben tudtunk közös álláspontot kialakítani. „Mi is nagyon sokat tanultunk, és Magyarországon is az emberek talán egy kicsit jobban értik az Európai Uniót, valahogy emberközelibb lett számukra. Maga a lisszaboni szerződést követő új struktúra is vizsgázott egy kicsit a magyar elnökséggel. Most úgy tűnik, hogy működőképes” – mondta. Hozzátette: ez alatt sikerült Magyarországot vonzóvá tenni.

Ráadásul nagyon sok Európán kívüli ország mutatott érdeklődést irányunkban, például Törökország, Oroszország és Kína. „Az együttműködések, a stratégiai partnerségek felerősödtek az elmúlt évben, félévben, ez részben az elnökség javára írható, másrészt pedig a nyitott külpolitikánkra. Magyarország megerősítette szövetségi rendszereit, illetve elindított egy nyitást a szövetségi rendszereken túl a partnerségi együttműködésekben” – fogalmazott Balla Mihály.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.