Félúton van a beszorult férfi

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) honlapja szerint a helyszínről jelentették, hogy a romániai barlangban beszorult magyar férfi a helyi mentőszolgálat segítségével elindult a barlangból kifelé, és csaknem félútig eljutott.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/794415" target="_blank"><strong>• Szűk barlangban rekedt a kutató</strong></a>

MNO
2011. 07. 01. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság péntek délután azt közölte az MTI-vel: egy barlangász és egy barlangász rohammentős folyamatosan a romániai Pádis-fennsíkon lévő barlangba beszorult magyar férfi mellett tartózkodik. Jelenlegi információik szerint a barlangban rekedt férfi jobb válla ficamodott ki, a Bihar megyei mentőszolgálat orvosa elsősegélyben részesítette, karját rögzítette, és fájdalomcsillapítót is kapott – írta az OKF.

A BMSZ hajnali háromnegyed ötkor kapta a riasztást, hogy Romániában, a Bihar hegységben lévő Pádis-barlangba egy magyar állampolgár beszorult. A BMSZ a katasztrófavédelem segítségét is kérte. A Központi Rendeltetésű Mentőszolgálat az OKF hivatásos tisztje, Garaguly István vezetésével 9 órakor indult útnak indult.

A BMSZ honlapja szerint a barlangban, 200 méteres mélységben, a bejárattól 800 méterre szorult be a fiatalember. Mint írták, ez az úgynevezett zsomboly – aknából vagy aknarendszerből álló barlang – nagyon szűk, helyenként omladékos, képzett barlangkutatók számára is nehezen járható, csak nagyon vékony emberek tudnak lejutni.

Adamkó Péter, a BMSZ riasztásvezetője az MTI-nek korábban elmondta, tizenhárom barlangi mentő indult útnak Budapestről és Pécsről péntek délelőtt Romániába, hogy segítsen a Pádis-fennsíkon lévő barlangba beszorult magyar fiatal kimentésében. Rajtuk kívül több barlangi mentő áll készenlétben, hogy szükség szerint „második lépcsőben” a helyszínre tudjon vonulni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.