Fogy a madár a Duna alacsony vízállása miatt

A Duna korábban nem tapasztalt alacsony vízállása miatt jelentősen apadt a madárállomány a folyó romániai és bulgáriai szakaszán a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint.

MNO
2011. 07. 06. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy június végi expedíció során összesen 3145 madárpárt – gémeket, kormoránokat, kanalasgémeket és íbiszeket – számláltak meg, ez ötszázzal kevesebb a tavalyi állománynál – derül ki a WWF közleményéből.

Ha a folyók kiszáradnak, a madarak nehezen tudnak élelmet szerezni és szaporodni – magyarázta a Természetvédelmi Világalap Duna–Kárpátok programjának koordinátora. Ha a vízszint hosszú távon tovább csökken, annak súlyos következményei lesznek – fűzte hozzá Ivan Hrisztov. A WWF júniusi expedíciója ugyanolyan alacsony egyedszámot figyelt meg, mint 2006-ban, amikor hasonló jelenséggel szembesültek a szakemberek.

A szervezet tíz évvel ezelőtt indított „zöld folyosó” programot Románia, Bulgária, Moldova és Ukrajna közreműködésével a Duna alsó szakaszának megóvására. A cél összesen 935 ezer hektárnyi olyan vidék védelme, amely a madarak élőhelyeként ismert. A kezdeményezés részeként rehabilitáltak 224 ezer hektárnyi kiszáradt területet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.