Földvári kalandok

Kultkikötő, Pierrot, Szörényi, Hobo, színházi ősbemutató, templomi és térzene. Egész nyáron színvonalas programok várják a nyaralókat a 115 éves Balatonföldváron. <br />

Kutassy Máté
2011. 07. 08. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki 2011-ben Balatonföldvárra érkezik, már a népszerű Keleti strandon is érzékelheti, hogy jó kezekben van a város. Eltűntek a nyolc éve felújítatlan, roskadozó épületek, helyette kulturált vendéglők, mezítláb is nyugodtan végigjárható sétányok, játszóterek, végre használható szeméttárolók várják a közönséget. A Kvassay Sétányon, a kikötői Csiga vendéglőben, a Szántód–Földvár határában lévő Forrás vendéglőben és a Beatrix galériában jó falatokat, kulturált szórakozási lehetőségeket kínál a város. A Kultkikötőre is okkal joggal lehet büszke Holovits Huba fideszes polgármester és Nagy Viktor ügyvezető igazgató, soha korábban nem volt ennyire gazdag és sokszínű a kulturális kínálat.

– Hiszem és vallom, hogy egy város múltból a jövőbe irányuló haladása és ennek milyensége nagymértékben függ polgárainak értelmétől, kulturáltságától és a haladásba vetett hitétől – írja Holovits Huba a szabadtéri színház műsorfüzetének előszavában. A mai személytelenre váltó világban a felgyorsult események sodrában sokszor előfordul, hogy másnak vagy kisebbnek gondoljuk magunkat, mint amilyenek vagyunk.

A polgármester joggal érzi úgy, hogy a 115 éves városra büszke lehet a csodálatos villasorokat, az egyedülálló Kvassay sétányt, a hatalmas rendezett parkokat és a mintaszerű települési szerkezetet megteremtő gróf Széchenyi család. A Bajor Gizi Művelődési központban őszig látható a hagyományos nyári tárlat, a millenniumi vízesésnél esténként a városfúvósainak térzenéje teremt sajátosan magyar mediterrán hangulatot. Keddenként a földvári műemlék templomban esti hangversennyel áldoz a város a komoly zenének.

Csak ízelítőként, tallózva a gazdag kínálatban. Július 23-án, szombaton este hatkor, a Forrás-Beatrix Galériában nyitja meg Muszkáné Náray Zsuizsanna tárlatát Karabinszky Gyula. Utána Holovits Huba polgármester méltatja Pósa Zoltán, az 1976 óta Balatonföldváron nyaraló, az utóbbi években nagyrészt ott is élő József Attila-, Péterfy Vilmos-életműdíjas író-költő A fehér bohóc feltámadása című, új, huszadik önálló könyvét, amely a balatonföldvári, az újbudai és a hegyvidéki önkormányzat támogatásával jelent meg a Széphalom Könyvműhely gondozásában. A költővel Szakács László alpolgármester beszélget, többek között Pierrot-ról, a kötetnévadó fehér bohócról is, aztán Pósa Zoltán olvassa föl legújabb Földvár-verseit.

Az ötéves Kultkikötő ügyvezető igazgatója, Nagy Viktor széles kulturális merítést kínál a 115. jubileumi évre, a színházi előaások este fél kilenckor kezdődnek az árnyas, romantikus park mélyén rejtező szabadtéri színpadon. Daniel Glatteur gyógyír északi szélre című vérbő komédiáját július 16-án este 9-től mutatja be a Balatonföldvári Szabadtéri Színház – a Kultkikötő, az Orlai Produkciós iroda és az Óbudai Társaskör közös produkciójában. Az előadás magyarországi ősbemutatónak számít Fullajtár Andrea, Őze Áron főszereplésével.

Július 23-án este lesz a Randevú a színpadon Bodrogi Gyulával és Voith Ágival. Július 28-án Énke címmel tart Karinthy Frigyes-estet Nagy Viktor előadásában. Máté Gábor színművészeti főiskolás növendékei Merengek a múltak ütemén címmel tartanak zenés estet régi magyar filmslágerekből (Meseautó, Hamvadó cigarettavég stb.) Huzella Júlia, Fizza István, Rétfalvi Tamás, Tasnádi Bence közreműködésével.

Július 30-án este A nagy négyes című Ronald Harwood-darabot láthatjuk Molnár Piroska, Vári Éva, Szacsvay László, Benedek Miklós szereplésével, Gálfi László rendezésében. Az augusztusi kínálatból csak ízelítőként említjük Egressy Zoltán nagy sikerű kaposvári Portugálját (augusztus 6.), Hobo Circus Hungaricus című, önálló estjét (augusztus 12.), Spiró imposztorokját (augusztus 13.) és Szörényi–Bródy István, a király című, nagy sikerű művét a Kaposvári Roxínház előadásában (augusztus 14.).

Szinte mindennap gyermekprogramok fogadják a családokat a Millenniumi Vízesésnél, a parkban, A Partmozi minden szerdán 21-től, a Kultgaléria csütörtökön, pénteken, szombaton várja a földváriakat és a nyaralókat. Balatonföldváron, a 115 éves városban otthon érezhetik magukat a kultúra szerelmesei is, a város nyári kínálata idén a túlparti Balatonfüredhez hasonló bőséget kínál a nyaralóknak. Füredről már korábban tudtuk, idén már Földvárról is elmondhatjuk, hogy a magyar tenger talán leggazdagabb és az egész idényre kiterjedő, egyenletes műsorválasztékát adja szeptember végéig a kultúra barátainak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.