Folytatódnak az árvízvédelmi beruházások

Júliusban további négy szakaszon kezdődik meg a tiszai árvízvédelmi töltések fejlesztése a Beregben, a munkálatok várhatóan 2012 októberében érnek véget – tájékoztatott a projektgazda Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken.

MNO
2011. 07. 01. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes tiszai árvízvédelmi rendszer komplex megújítására irányuló, 6,7 milliárd forint összköltségű beruházás keretében Vásárosnamény és Lónya között összesen 28 kilométer hosszban újítják fel a védműveket. A töltésépítések jelenleg hét szakaszon, mintegy 15 kilométer hosszban folynak, júliustól pedig további négy töltésszakaszra vonulnak ki a kivitelező munkagépei.

Az építkezések során 1,6 millió köbméter földet építenek majd be töltésekbe, ennek köszönhetően 100-110 centiméterrel magasabb lesz a Tisza védműve, és kétszeresére nő a szelvényméret, a töltéskoronán pedig szilárd burkolatú – kerékpározásra is alkalmas – utat építenek. A projekt komplex jellegéből adódóan a fejlesztés kiterjed az árvízvédelmi infrastruktúra többi elemére is: elvégzik a töltést veszélyesen megközelítő folyószakaszok partvédelmi rekonstrukcióját, két helyen új őrtelepeket és raktárakat építenek, s fejlesztik a vízrajzi távmérő és információs rendszert. A beruházás teljes költségvetéséből 4,2 milliárd forintot fordítanak a töltésépítésre.

A nyíregyházi vízügyi igazgatóság ezzel párhuzamosan elindította a területszerzési eljárásokat, ennek első körben 511, majd idén márciusban további 52 ingatlan megszerzésére adott megbízást. A földterületek jobb megközelíthetősége miatt 11 kilométer hosszban földút épül meg. Az árvízi monitoringrendszer fejlesztése keretében a vásárosnaményi és lónyai vízrajzi állomások újulnak meg, Tiszakerecsenyben pedig mérőállomást alakítanak ki. A töltésfejlesztési munkálatokat a Bereg 2009 Konzorcium végzi, a beruházás várhatóan jövő ősszel fejeződik be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.