Fura edzői nyilatkozatok: „Sajnos nem mindig a jobb jut tovább”

Veszedelmes játék a futball, pillanat alatt lehet gólokat rúgni vagy kapni – ilyen és ehhez hasonló dolgokat hallhattak az újságírók a Videoton és a Sturm Graz szerda este véget ért Bajnokok Ligája-viadala után az edzői értékeléskor. Kiderült az is, az osztrákok trénere mennyire faragatlan Paulo Sousa, a fehérváriak portugál szakvezetője sem kevesebbet állított: a két mérkőzés (0–2, 3–2) megmutatta, a Videoton a jobb csapat.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798547" target="_blank"><strong>• Becsületesen harcolt, de elvérzett a Videoton a Bajnokok Ligájában + Képek</strong></a>

2011. 07. 21. 5:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Videoton által megnyert meccs (3–2), de elveszített BL-párharc (3–4) után Paulo Sousa és Franco Foda is eleget tett kötelességének, és a tollforgatók előtt is értékelte a Bajnokok Ligája második fordulójának osztrák–magyar párharcát. Elsőként Foda, a Sturm Graz edzője tántorgott a számára kijelölt székbe olyan ábrázattal, mintha temetésről jönne.

– Majd elmondom a csapatnak, hogy elégedett voltam-e a látottakkal – kezdett „értékelésébe” a morózus sportvezető, aki azt a kérdést is elhárította, hogy milyen esélyeket lát a következő BL-párharc előtt. – Most a Mattersburgra koncentrálunk, szombaton ellenük játszik a csapat, úgyhogy mindjárt felszállunk a buszra – vetette oda. Szabics félidei lecserélését azért nem hagyhatta kommentár nélkül. – Combproblémái voltak. A cserékkel egyébként erősebb lett a bal oldalunk – fogalmazott Franco Foda. Aztán csak belejött: – Ha egy csapat otthon 2–0-ra győz, egy edzőnek alapesetben hátra kellene dőlnie, de most ezt nem tehettem meg, számtalan taktikai elemben csődöt mondott a csapatunk.

Sejtelmesen arra is kitért, hogy a végső soron továbbjutást eredményező, minimális vereség után megtiltotta-e játékosainak a nyilatkozattételt. – Úgy kifejezetten nem tiltottam, de örültem, hogy a játékosok egyből bejöttek az öltözőbe. Aztán a Vidiről szólt: – Már az első meccs előtt mondtam, hogy nehéz párharc lesz, sok kitűnő futballista van Fehérváron. A Videoton mostani jó teljesítménye a mi kritikánk, nem voltunk agresszívak a meccs számos periódusában, ahol megmutatkozott, a foci veszélyes játék, pillanatok alatt lehet gólokat rúgni vagy kapni. Nem lepett meg a Videoton, tudtuk, hogy nincs veszítenivalójuk, és eszerint is játszottak. Arra a kérdésre, hogy a jobbik csapat jutott-e tovább, úgy válaszolt: otthon kiegyenlített volt a meccsük, emitt jobb volt a Videoton, de a fehérváriak elkészültek az erejükkel, és ez elrendezte a meccset a számukra.

Paulo Sousa alaposan megvárakoztatta a tollforgatókat, a hivatalos közlés szerint a 90 perc után kicsit együtt maradt a játékosokkal, hogy felrázza őket. Valóban, amikor a székre csücsült, nyoma sem volt elkeseredettségnek: – Elégedett voltam a fiúkkal, egytől egyig minden játékosra büszke vagyok. Öt hete vagyunk együtt, és ha így fejlődünk tovább, akkor azt a tiszteletet, amit most az ellenfél tanúsított irántunk, mindenki ellen meg fogjuk kapni. A labdarúgás ilyen, nem mindig a jobbik csapat jut tovább. E két meccs alapján azt mondom, mi voltunk a jobbak – mondta, majd sok sikert kívánt a Graznak. A cserék indoklását kérő szavakra úgy felelt, „egy csapat nem két emberből áll, hanem tizenegyből, sőt, az egész keretből”, a gyenge csatárjátékról meg azt mondta, a három rúgott gól bizonyítja, van, aki gólt szerezzen a csapatban, s nem lehet folyton a csatároktól függeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.