Görög mentőcsomag: nincs szó konkrét összegekről?

Újabb nyilatkozattervezet szivárgott ki az euróövezeti állam- és kormányfők brüsszeli találkozójáról, amely már nem tartalmaz az újabb görög mentőcsomag konkrét összegére utaló mondatot. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/798684" target="_blank"><strong>• Euróövezeti csúcs: nem hagyják bedőlni Görögországot</strong></a>

MNO
2011. 07. 21. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi, kora délutáni tervezet még olyan megfogalmazással került ki, amely arra engedett következtetni, hogy az euróövezeti vezetők a találkozón megállapodnak majd az újabb mentőcsomag méretéről. Az újabb dokumentum azonban már úgy fogalmaz: „Megállapodunk a Görögországnak nyújtandó újabb program támogatásáról és – a Nemzetközi Valutaalap, továbbá a magánszektor önkéntes hozzájárulásával – a pénzügyi hiány teljes pótlásáról”.

Az átírt szöveg arra is utal, hogy az euróövezeti kormányok egy esetleges, részleges államcsőd esetében is biztosítanák, hogy a görög bankok központi banki forrásokhoz jussanak. „Elősegítjük, hogy a görög bankok által fedezetként tartott papírok megfeleljenek az eurórendszer likviditási eszközeiben való részvételnek” – írja a jelentés.

Korábban az egyik legnagyobb vitát az okozta, hogy az Európai Központi Bank (EKB) kijelentette: akár részleges államcsőd esetén sem tudná elfogadni a görög államkötvényeket fedezetként likviditási eszközeinél. Ezek a finanszírozási formák ugyanakkor jelenleg elengedhetetlenek a görög bankrendszer életben tartásához.

Euróövezeti források szerint a nehézségeket úgy hidalnák át, hogy kiváló, „AAA” minősítésű papírokat adnának a görög bankoknak, amelyek azokat saját „bóvli kategóriájú” kötvényeikkel összekötve, együtt megfelelő minősítésű eszközökkel fordulhatnának az EKB-hoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.