Gyöngyöspata térségében indul az első mintaprogram

Közmunka-mintaprogram indul Gyöngyöspatán a Belügyminisztérium irányítása alatt, várhatóan még nyáron – tudta meg a távirati iroda.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/794212" target="_blank"><strong>• A MÁV-ot is bevonná a közmunkaprogramba a KDNP</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/792072" target="_blank"><strong>• Stadion- és gátépítő közmunkások</strong></a>

MNO
2011. 07. 01. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter májusban az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán bejelentette, hogy a közfoglalkoztatásra szánt forrásokat kivonják a Munkaerő-piaci Alapból, és július elsejével a belügyminiszter irányítása alatt új közmunkaalapot hoznak létre. A közmunkaprogramot és a közmunkaalap forrásainak felhasználását Papp Károly helyettes államtitkár irányítja a Belügyminisztériumban. Papp Károly kinevezéséről a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg miniszterelnöki határozat.

Az MTI információi szerint a helyettes államtitkárság első lépésben mintaprogramokat indít. Az első ilyen közmunka-mintaprogram Gyöngyöspatán kezdődik, várhatóan még a nyári hónapokban. Ugyancsak a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg kormányhatározat arról, hogy kiemelt településsé nyilvánítják „(…) a közfoglalkoztatás, a szociális földprogram és a társadalmi felzárkózás eszközrendszerének igénybevétele tekintetében a Gyöngyösi kistérség Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Nagyréde és Szűcsi településeit”. A határozat szerint a kormány „felhívja a társadalmi felzárkózásért felelős minisztert, hogy vizsgálja meg a kiemelt települések esetében a szociális földprogramok működtetésének pályázat kiírása nélküli, egyedi döntéssel történő támogatásának lehetőségét”.

A közfoglalkoztatás új rendszerének kialakításával összefüggő átalakításokról kormányrendelet jelent meg június közepén. E szerint a kormány egyetért azzal, hogy a Belügyminisztériumban közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkárt nevezzenek ki. A feladat ellátásához a szükséges 25 státuszt a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja. A munkaügyi központok (munkaügyi kirendeltségek) közfoglalkoztatással kapcsolatos feladatokat ellátó önálló szervezeti egységeit a belügyminiszter irányítja. A miniszter a közfoglalkoztatás helyzetéről rendszeresen, de legalább félévente tájékoztatást ad a kormánynak – áll a rendeletben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.