Győzelemmel kezdtek a vízilabdás férfiak is + Képek

A Montenegró legjobbjai felett aratott egygólos győzelemmel kezdte meg szereplését csoportjában a magyar férfi vízilabda-válogatott Sanghajban, a vizes világbajnokságon.

MNO
2011. 07. 18. 6:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi évek legnagyobb sikereit tekintve a 2008-as olimpiai bajnok a 2008-as Európa-bajnokkal csapott össze a vb férfi pólótornájának hétfői nyitónapján, s az A jelű négyes budapesti idő szerint hajnalban lejátszott mérkőzésén a pekingi ötkarikás játékokon aranyérmes, bár azóta felerészben kicserélődött magyar együttes nagy harcban legyűrte a délszláv ország együttesét.



A tavaly világliga-második, Európa-bajnoki 5. helyezett montenegróiak támadásával és emberelőnyös góljával indult a találkozó, aztán percekig hatástalan akciók zajlottak a medencében, mígnem az első negyed ötödik percében Varga Dániel egyenlített (1-1). Kevéssel később fordított Kemény Dénes alakulata: Hosnyánszky Norbert elemi erejű lökete talált utat a rivális hálójába, de negyedik fórjukból egyenlítettek, majd a vezetést is visszavették a montenegróiak (2-3). Sőt a második játékrész is az ő találatukkal rajtolt (2-4). Mielőtt azonban komolyabb lett volna a baj, a 2009-ben vb-5., 2010-ben Eb-4. magyar csapat egyik háromszoros olimpiai bajnoka, Biros Péter megúszás végén szépített, Varga Dénes jobb felső sarokban landoló bombájával lett 4-4, Steinmetz Ádám pedig centerből húzta a kapuba a labdát a magyar „trilógia” lezárásaként. Egy perccel a nagyszünet előtt azonban egalizált a szívósan küzdő ellenfél (5-5).



Kulcsfontosságú volt az ötméteres

A harmadik negyed első kiemelendő momentuma volt Biros magabiztosan végrehajtott büntetője, amelyet Hárai Balázs harcolt ki centerben, a rivális fórból meglehetősen gyorsan válaszolt (6-6). A kölcsönösen kemény védekezés eredményeképpen hosszabb pauza következett a góltermelésben, a jeget a montenegrói együttes törte meg hetedik, utána pedig nyolcadik emberelőnyét is értékesítve (6-8). Az ötödik magyar fór is hasonló végkifejletet hozott: a harmadszor eredményes Biros zúzta be középről a labdát, csakhogy a 6 az 5 elleni játék a riválisnak is ment (7-9).

A befejező nyolc percben létszámfölényes helyzetben Madaras Norbert bal keze villant (8-9), majd egy begyakorolt figura végén Gór-Nagy Miklós volt jókor jó helyen, a három a magyar igazság jegyében pedig Biros révén megint visszakerült a vezetés (10-9). Mi több: a szintén háromszoros olimpiai aranyérmes Kiss Gergely kapufás bombájával – két perccel a vége előtt – először lépett el két találattal a Kemény-csapat (11-9). A szívós „feketehegyiek” még szépítettek, sőt fórból egyenlíthettek is volna akár, ez azonban már nem jött össze nekik, hatalmas csatában 11-10-re nyert a magyar válogatott a csoportnyitón.



(Fotók: Reuters)

„Úgy gondolom, furcsa stílusban bíráskodtak a játékvezetők – nyilatkozta Kemény Dénes szövetségi kapitány a sanghaji vb sajtóközpontjának. – Nem játszottunk úgy, ahogy tudunk, a negyedik negyedben viszont szerencsére jól pólóztunk, de javulnunk kell.”

Varga Dániel, az első magyar gólt jegyző pekingi olimpiai bajnok elmondta: „Elégedett vagyok a teljesítményemmel. Azzal is, hogy három pontot szereztünk a legnevesebb csapatok egyikével szemben. A cél, hogy megnyerjük a világbajnokságot.”

Eredmény, A csoport, 1. forduló:

Magyarország–Montenegró 11-10 (2-3, 3-2, 2-4, 4-1)

Mint ismert, női válogatottunk 15 gólos (21-6) győzelmet aratott első meccsén a kazahok ellen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.