Gyurcsányék nem állnak meg, győztesnek érzik magukat

Az MSZP pártszavazásán voksoló 9200 ember mintegy nyolcvan százaléka szavazott arra, hogy gyökeres változást akarnak a Magyar Szocialista Pártban – írja a Demokratikus Koalíció platform pénteki közleményében. Véleményük szerint a június 22-e és 28-a között tartott pártszavazás érvényes és eredményes volt. A hivatalos eredményt az MSZP szombati választmányi ülésén jelentik be.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/794267" target="_blank"><strong>• Gyurcsány úgy látja, az MSZP változást akar + Videó</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/794126" target="_blank"><strong>• Gyurcsány manipulál, minden esély megvan az MSZP széthullására</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/793979" target="_blank"><strong>• Mesterházy nem kommentálta a bukott miniszterelnök szavait</strong></a>

MNO
2011. 07. 01. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Demokratikus Koalíció platform szerint kétségtelen, hogy ez a 9200 ember a párt aktív tagságának túlnyomó többségét alkotja, ezért úgy látják, a pártszavazás érvényes és eredményes volt. A Demokratikus Koalíció platform ezzel kapcsolatban elfogadhatatlannak nevezte, hogy az MSZP vezetése a „nyilvánvalóan valótlan taglétszámra hivatkozva adminisztratív úton próbálja megakadályozni a pártszavazás érvényességét és eredményességét”. Kitérnek arra is, hogy az Állami Számvevőszék adatai azt mutatják, a tagdíjfizetések alapján az MSZP-nek legfeljebb 19 ezer tagja lehet.

A Demokratikus Koalíció platform ezért egyfelől azt kéri, hogy az MSZP választmánya addig ne minősítse a pártszavazás eredményét, amíg egységes elvek alapján nem határozzák meg országosan az MSZP valódi taglétszámát. Másrészt azt is szeretnék, hogy a választmány kérje a kongresszust, minden tekintetben tegyen eleget a pártszavazás eredményének, és eszerint módosítsa a párt alapszabályát.

A június 22-e és 28-a között megrendezett voksoláson az MSZP tagjai arról határozhattak, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket. Eldönthették, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya volt, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is dönthetett, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.

A pártszavazás eredményességének feltétele, hogy az MSZP tagjainak negyede azonosan válaszoljon a feltett kérdésekre. Egyelőre csak azt tudni, hogy a részvételi arány meghaladta a 25 százalékot (az előzetes adatok szerint több mint nyolcezren voksoltak), a szavazatok megoszlását a szombati választmányi ülésen ismertetik. Mesterházy Attila pártelnök mindenesetre azt közölte: az alapszabály módosításának folyamatában figyelembe veszik a voksoláskor adott válaszokat, függetlenül attól, hogy a pártszavazás eredményes volt-e.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.